Kfor uklonio žicu oko sjedišta opštine Leposavić, noć protekla mirno

Tanjug
Kfor uklonio žicu oko sjedišta opštine Leposavić, noć protekla mirno

LEPOSAVIĆ- Pripadnici KFOR-a su kasno noćas uklonili žicu oko zgrade opštine u Leposaviću.

Vojnici američkog KFOR-a, koji obezbjeđuju prilaz sjedištu opštine, noćas su u potpunosti uklonili žilet-žicu koju su postavili pre desetak dana, kada je albanski gradonačelnik Ljuljzim Peci nasilno ušao u zgradu, uz pomoć pripadnika tzv. kosovske policije i njenih specijalaca. Ispred sjedišta te najsjevernije opštine na Kosovu i Metohiji ipak je ostala metalna ograda na koju su lokalni Srbi postavili srpske zastave. Prištinski specijalci se, kako saznaje Tanjug, još uvijek nalazi u zgradi, ali su vozila sklonjena iza zgrade, dok se ispred nalaze samo vozila KFOR-a.

U sve četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, noć je protekla mirno, a građani su, kao i prethodnih dana, počeli da se okupljaju, zahtjevajući odlazak specijalne policije.

Do protesta na sjeveru KiM došlo je nakon što je tzv. kosovska policija u petak 26. maja nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali. U ponedeljak 29. maja je, tokom protesta u Zvečanu, došlo je do sukoba između specijalaca kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima Srbima.

Tom prilikom povrijeđeno je više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Srbi koji su proteklih dana mirno protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtijevaju da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana