Kfor stigao na Jarinje: Američki, poljski i kanadski vojnici na administrativnoj liniji

GS
Foto: rtrs.tv

Vojnici Kfora pojavili su se prije oko sat vremena u blizini administrativnog prelaza Jarinje gdje su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, javlja Kosovo onlajn

Riječ je o američkim, poljskim i kanadskim vojnicima u okviru misije Kfora na KiM, navodi portal.

Ne zna se još da li su na Jarinje stigli kako bi "zamijenili" prištinske specijalce i da li to znači da će oklopna vozila kosovske policije da se povuku, prenosi RTRS.

Podsjećamo, protest Srba s Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zamjeni registarskih tablica, ušao je u drugu sedmicu.

Ekipa RTS-a zabilježila je jutros i pripadnike Vojske Srbije na putu koji vodi do Jarinja.

KFOR: Povećali smo broj patrola širom Kosova, pa i na sjeveru

PRIŠTINA - Vojnici KFOR-a pojavili su se danas u blizini administrativnog prelaza Jarinje gdje su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, a međunarodne mirovne snage poručuju da su "povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sjever", kao i da "pomno prate situaciju na cijelom Kosovu", piše Kosovo onlajn.

"KFOR ostaje fokusiran na svakodnevnu primjenu svog mandata iz Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, kako bi se osiguralo bezbjedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. KFOR je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sjeverni dio", rečeno je u KFOR-u za Kosovo onlajn.

Ranije danas, premijer privremenih prištinskih instituacija Aljbin Kurti poručio je da je, zajedno sa ministrom policije Đeljaljom Svečljom imao sastanak sa komandantom KFOR-a na kojem je razgovarano o bezbednosnoj situaciji, ali da "nema informaciju da se KFOR sprema da interveniše na sjeveru Kosova i zamijeni specijalne jedinice kosovske policije, kako su naveli pojedini albanski mediji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana