Kako će se odvijati nastava u Srbiji: Od prvog do četvrtog razreda u klupama, stariji kombinovano

Srna
Kako će se odvijati nastava u Srbiji: Od prvog do četvrtog razreda u klupama, stariji kombinovano

BEOGRAD- Osnovci od prvog do četvrtog razreda u Srbiji nastavu će u narednoj školskoj godini pohađati u učionicama u prijepodnevnoj smjeni, uz niz preventivnih mjera, dok će stariji kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu, odlučio je danas Krizni štab Vlade Srbije.

Član Kriznog štaba epidemilog Darija Kisić-Tepavčević rekla je da će osnovci imati maksimalno četiri časa dnevno koji će biti skraćeni na 30 minuta, a učionici će ih najviše biti 15.

Ona kaže da će "najmlađi đaci" najvećim dijelom pohađati nastavu u školskoj sredini jer je procjenjeno da je to za njih najbolje.
- Poštovaće se svi principi koji maksimalno smanjuju fizičku mogućnost prenošenja virusa, sa maksimalnim razređenjem gustine smeštaja u učionicama, sa maksimalnim brojem đaka od 15, gde udaljenost sedenja u klupama minimalno jedan i po metar - rekla je Tepavčević za RTS.

Ona je navela da bi najmlađi trebalo da se naviknu na nošenje maski, te da je u školskoj sredini neophodno da se maske nose od momenta ulaska u školu do momenta ulaska u klupu.

- Preporučuje se nošenje maski sve vreme bravka, međutim, kada su u pitanju đaci, moguće je da kada slušaju nastavu i sede u klupi, privremeno odlože masku - rekla je Tepavčević.

Ona je dodala da i nastavnici i drugo osoblje tokom boravka u školskoj sredini treba da nose maske i to na ispravan način.

Prema njenim riječima, nakon završetka smejna biće rađene dezinfekcije.
- Stariji razredi će se za vreme boravka u školama ponašati po istim obrascima, ali zbog brojnosti đaka i načina vršenja nastave, oni će kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu - dodala je ona.

Tepavčević je napomenula da će škole biti čišćene prije početka nastave, najmanje dvaput u toku dana i po potrebi ukoliko to nalaže epidemiološka situacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana