Gradonačelnik Zubin Potoka: Situacija i dalje napeta

Tanjug
Foto: Kosovo Onlajn

ZUBIN POTOK - Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović izjavio je danas da je situacija u toj opštini i dalje izuzetno napeta, a da su građani uznemireni i, kako je rekao, blago uplašeni.

“Ono što je najproblematičnije je to što su kosovske bezbednosne snage formirane kao Kosovski zaštitni korpus koji je navodno zadužen za rešavanje elementarnih nepogoda. Međutim, elementarnih nepogoda u Zubinom Potoku ovih dana nije bilo”, rekao je Vulović.

On je podsjetio da su mimo svih zakona i ustava tzv. Kosova kosovske bezbjednosne snage došle na sjever KiM bez saglasnosti gradonačelnika sve četiri opštine na sjeveru pokrajne.

Vulović je ocijenio da je veoma zabrinjavajuće što o svemu “ćuti KFOR, a i ambasadori Kvinte” i ukazao da se na čestim sastancima sa predstavnicima KFOR-a iznose svi problemi koji tište Srbe na sjeveru pokrajne, a najviše bezbjednosni problemi.

“Na svim sastancima im dostavljamo svu dokumetaciju sa svim kršenjima dogovora i zloupotrebama od strane snaga ROSU na Severu Kosova i uporno zahtevamo da insistiraju kod privremenih prištinskih organa da preduzmu korake i zaštite srpsko stanovništvo”, rekao je Vulović i naglasio da Srbi na KiM ne žele da zveckaju oružjem.

Prema njegovim riječima, Srbi žele miran život za sebe i svoje porodice, ali na području opštine Zubin Potok se trenutno gradi baza koju će po svemu sudeći koristiti pripadnici ROSU.

Iako su opštinski organi odmah uručili rješenje o obustavi svih radova, naložili investitoru da prekine sa svim aktivnostima i obavestili policijsku stanicu u Zubinom Potoku koja je dalje obavjestila regionalnu policiju u Kosovskoj Mitrovici, još uvek niko nije reagovao, kaže Vulović.

“Posle nekoliko dana nereagovanja, uputili smo zahtev tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici da preduzme korake u skladu sa zakonom jer nije normalno da neko otima nečiju privatnu imovinu, a da niko ne reaguje. Borba za naša prava se nastavlja”, poručio je Vulović i dodao da su o svemu obavešteni i KFOR, i ambasadori Kvinte, i posebno, američka ambasada u Prištini.

Vulović je rekao da se ne zna šta je sljedeći potez Aljbina Kurtija i ponovio da su Srbi na sjeveru KiM “svoji na svome” i da oni nikuda neće otići.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana