Dejan Ristić, istoričar: Srbi moraju da budu čvršće utemeljeni u sopstvenom identitetu

Srna
Dejan Ristić, istoričar: Srbi moraju da budu čvršće utemeljeni u sopstvenom identitetu

BEOGRAD - Istoričar iz Beograda Dejan Ristić ocijenio je da je za srpski narod važno da dobro poznaje istoriju i da bude čvršće utemeljen u sopstvenom identitetu.

“To je važno da bismo, pre svega znali ko smo, šta smo, ko smo bili u prošlosti, šta smo danas i šta želimo da budemo u budućnosti. Zato što smo mi jedna karika u lancu sopstvenog naroda i nacionalne istorije”, rekao je on.

Ristić je ocijenio da Srbi tapkaju u mjestu kada je poznavanje sopstvene istorije u pitanju, kao i regionalne i opšte istorije.

“Mi odbijamo da učimo iz istorije i nama se istorija ponavlja iz onog istog razloga iz kojeg se ponavljaju ljudske sudbine i ljudski karakteri i to nikako izgleda da naučimo. Mi odbijamo da učimo iz sopstvene istorije, istoriju spoznajemo kao stereotipnu, mi nismo solidarni, mi ne gradimo i ne jačamo nacionalnu svest”, rekao je on.

On je dodao da se Srbi povode za različitim teorijama i različitim pseudonaučnim tvrdnjama, negiraju ili omalovažavaju svoje istorijsko trajanje, sopstveni nacionalni identitet.

“I to sve utiče da se kao narod nalazimo u jednom dubokoj višedecenijskoj društvenoj krizi, koja je počela još krajem osamdesetih godina prošlog veka, a nastavlja se do danas. I ona je suštinski identitetska kriza”, ocijenio je on.

Ristić dodaje da onaj ko ima slab identitet i ko nema dovoljno jaku svijest o identitetu, onda je podložan različitim opasnostima, izazovima i agresivnim činovima što od strane pojedinih svojih susjeda, što od strane međunarodne zajednice.

“A nama se to dešavalo tokom devedesetih godina u vreme ratova za jugoslovensko nasleđe”, rekao je Ristić.

Kada je riječ o događajima iz 1995. godine, koji su se desili na teritoriji današnje Hrvatske “Oluja” i “Bljesak”, Ristić ocjenjuje da se radi o nastavku kontinuirane otvoreno agresivne kampanje za progon “pripadnika neželjenog naroda” sa određene teritorije.

On je naveo da je ta kampanje kulminirala u periodu Drugog svjetskog rata, a samo se nastavila u periodu devedesetih, u konkretnom slučaju na teritoriji današnje Hrvatske 1991-1995. godne.

“I danas se ta kampanja nastavlja, ali ne oružjem, nego kroz identitet, nedozvoljavanjem Srbima, koji su građani današnje Hrvatske, da u potpunosti konzumiraju svoja građanska, verska, nacionalna, jezička, kulturološka prava, lomljenjem tabli sa ćiriličnim natpisima, atacima na memorijale Drugog svetskog rata, negiranjem genocidnog karaktera Nezavisne Države Hrvatske (NDH)”, istakao je on.

Ristić je rekao da istoričari koji se bave istorijom 20. vijeka sve češće primjećuju devalvaciju stručnih termina, pa se sada svaki zločin naziva genocidom, upisuje se i pokušava da učita u karakter jednog naroda sklonost ka nasilju.

On je pojasnio da se, kada se govori o NDH, govori o njenom genocidnom karakteru, a ne o genocidnom karakteru hrvatskog naroda, već konkretne državne tvorevine.

“Pravi se jasna razlika između nacije i pojedinaca unutar, te nacije koji su stvorili tu državu koja je činila zločine genocida nad pripadnicima srpskog, jevrejskog, romskog naroda, ali i nad antifašistima Hrvatima”, dodao je on.

Ristić je ukazao na opasnosti od generalizacije.

“Ne treba da se vodimo za šarlatanima istoričarima, što domaćim, što uvezenim, a u Srbiji ima i uvezenih, a treba da budemo odgovorni”, rekao je Ristić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana