Darija Kisić Tepavčević: Vakcinisaću se protiv gripa i protiv kovida kada nabavimo vakcinu

Tanjug
Darija Kisić Tepavčević: Vakcinisaću se protiv gripa i protiv kovida kada nabavimo vakcinu

BEOGRAD – Srpski epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević još jednom je ponovila da ne smatra kazne nužnim kako bi građani Srbije poštovali novopropisane mjere.

- To je definisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. To je krajna instanca, ali ne treba da razmišljamo na taj način, zar nije najveća kazna da se neko razboli - rekla je Kisić Tepavčević.

On je za TV Prva rekla da su i novčane kazne definisane, ali da ne treba na tome bude akcenat u ovom trenutku.

- Niko ne može da me ubedi da potencijalna sankcija ili novčana kazna može pojedinca više da podstakne - dodala je Kisić Tepavčević.

Ona je još jednom pohvalila đake i nastavnike.

- Imamo sporadične slučajeve i samo jedan slučaj transmisije u školi. Pogledajmo šta se dešava u svetu, gde su neke države bile primorane da ubrzo zatvore škole - istakla je Kisić Tepavčević.

Ona se osvrnula na najave drugih zemalja o pooštravanju mjera i ukazala da se Izrael nalazi na prvom mjestu u Evropi po stepenu učestalosti oboljevanja.

- Kao i kod njih, nama sledi period proslava. Moramo da budemo pametni i ne smemo da popustimo pred te praznike. Ono što je lepa vest je kada gledamo učestalost gripa na južnoj hemisferi. Sezona gripa je bila praktično najbliža u ovoj hemisferi - kaže Kisić Tepavčević.

Ona ističe da će se vakcinisati protiv gripa, kao i protiv kovida kada nabavimo vakcinu.

- Željno čekam vakcinu za kovid i da, vakcinisala bih se - rekla je Kisić Tepavčević.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana