Dačić:Borba protiv klimatskih promjena tema broj 1 u svijetu

Tanjug
Foto: GS

BEOGRAD - Više od 200 parlamentaraca iz cijelog svijeta obavezalo se na hitnu akciju za sprečavanje daljeg porasta temperature, izjavio je danas predsjednik Narodne skupštine Ivica Dačić na javnom saslušanju o Sprovođenju sporazuma Konferencije UN o klimatskim promenama - COP26 u Srbiji.

"Naša ekonomija već duže ima snažnu rastuću putanju, što znači da su i naše energetske potrebe sve veće, a samim tim raste i rizik od zagađenja", naveo je Dačić i naglasio da Srbija godinama stimuliše energentsku tranziciju i povećava kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Srbija je, kaže, napravila krupne pomake u doprinosu globalnim nastojanjima, prije svega kroz usvajanje Zakona o klimatskim promjenama i seta od četiri zakona iz oblasti energetike.

Dačić je to rekao u parlamentu na skupu koji je organizovao Odbor za zaštitu životne sredine u veoma kratkom roku od završetka Konferencije UN o klimatskim promjenama, što je, kako je ocijenio, dobar odgovor na zaključke, tim prije što je u Glazgovu insistirano na brzini u primjeni dogovorenih mjera," jer priroda neće da čeka da se mi dogovorimo i da počnemo da radimo".

Dačić je članove parlamenta upoznao o glavnim porukama i utiscima sa Samita u Glazgovu, pošto je i sam učestvovao na klimatskoj Konferenciji, u okviru debate predsjednika parlamenata u organizaciji Interparlamentarne unije.

"Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da se došlo do vrste kompromisa, u kojem se ogledaju svi interesi uslovljavanja, protivrečenosti i stanje političke volje danas u svetu", rekao je Dačić.

Parlamenti, sa svojim zakonodavnim, nadzornim, budžetskim i predstavničkim funkcijama, ključni su za primjenu ciljeva definisanih Pariskim sporazumom i drugim međunarodnim dokumentima, rekao je Dačić.

Naglasio je da jedino parlamenti mogu da omoguće da se međunarodne obaveze i smjernice primjene u propise zemalja i dovedu do stvarnih efekata.

Dakle, ima prostora i za optimiste i za pesimiste, ali prije svega važno je to da je borba protiv klimatskih promjena postala apsolutna tema broj jedan u današnjem svijetu, ne samo na međunarodnim skupovima, već kao najvažniji dio nacionalnih politika što i jeste bio dugogodišnji cilj.

Srbija je, kako kaže, aktivna u toj borbi, ne samo na međunarodnoj sceni, kao što je bio slučaj na konferenciji u Glazgovu, na kojoj je govorio i predsjednik Vučić, već i nacionalnim okvirima, što je obaveza prema nama i budućim generacijama ali i prema svima koji se bore za zajednički cilj.

Narodna skupština će svojim aktivnostima i dalje raditi na unapređivanju regulatornog okvira i implementaciji zelene agende.

"Višegodišnji uspešan rad Zelene poslaničke grupe doprineo je podizanju svesti o značaju ekoloških tema. Kao dobro je ocnio što su po tom uzori i porkajinska i lokalne skupštine formiale svoje mreže", rekao je on.

Sastanak u Glazgovu, bio je prilika da se upoznamo sa načinima na koje se parlamenti širom svijeta uključuju u borbu za zaustavljanje klimatskih promjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana