Dačić: Vučić sam odlučuje da li će učestvovati na samitu u Tirani

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sam odlučiti da li će učestvovati na samitu EU i Zapadnog Balkana u Tirani ili ne.

- Koju god odluku da donese ona će biti u interesu Srbije - rekao je Daćić u Novom Sadu.

Na pitanje da li rukovodstvo Srbije treba da se pojavi na samitu u Tirani, Dačić je rekao da odgovor treba tražiti u onome o čemu predsjednik Srbije razgovara sa predstavnicima međunarodne zajednice, a to je šta raditi u ovom trenutku.

- Potpuno je obesmišljeno svako dalje učešće u nekim razgovorima na tu temu, a da /premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin/ Kurti ne želi da sprovodi Briselski sporazum ili stalno povlači jednostrane poteze kao što je bilo sa registarskim tablicama - naveo je Dačić.

On kaže da je to suprotno Briselskom sporazumu i da je Kurti "potpuno ponizio i unizio EU, a ne Srbiju".

Dačić kaže da bi svaki dogovor koji ne podrazumijeva Kosovo kao nezavisnu državu i njeno priznanje, odnosno članstvo u UN, dobra tema i osnova za dalji razgovor.

- Daleko smo od nekog definitivnog prijedloga, ali Srbija je jasno rekla šta su naše crvene linije. Mi smo spremni da razgovaramo, važno je učestvovati u dijalogu - poručio je Dačić.

On je rekao da je Srbija konstruktivna i da to vide predstavnici međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana