Dačić: Proterivanje našeg diplomate iz Hrvatske nije reciprocitet

Tanjug
Dačić: Proterivanje našeg diplomate iz Hrvatske nije reciprocitet

BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da se srpski konzul u Zagrebu, postavljen u septembru, nije bavio ničim što krši Bečku konvenciju, kao i da njegovo protjerivanje ne može da bude mjera reciprociteta.

Dačić je ponovio da su hrvatske službe bezbjednosti obaviještene da bi bilo najbolje da Hrvatska povuče prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera, ali da ništa nije učinjeno po tom pitanju.

"Ovde nije reč o nekome ko je predstavnik službe, već o nekome ko se predstavlja kao diplomata, a jednostavno radi nešto što je suprotno Bečkoj konvenciji. Nije njegovo da određuje koga će da špijunira, na primer, u mom kabinetu", rekao je Dačić za TV Hepi.

 Dačić je rekao da su se i ranije dešavale slične stvari, ali da se nije rješavalo na taj način.

"Službe imaju svoje prodstavnike u određenim državama koji su zvanični predstavnici. Ministarstvo spoljnih poslova se ne bavi tim pitanjima. Na osnovu dopisa bezbednosnih službi mi postupamo", rekao je Dačić.

Dačić je prije nekoliko dana rekao da je Srbija proglasila personom non grata hrvatskog diplomatu zbog grubog kršenja Bečke konvencije i bavljenja stvarima koje nisu posao diplomate, i dodao da je Zagreb, uz dokaze, upozoren na njegovo ponašanje, ali da nije učinjeno ništa po tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana