Brnabić: Rezolucija o Srebrenici imala bi posljedice po celi svet i međunarodne odnose.

SRNA
Brnabić: Rezolucija o Srebrenici imala bi posljedice po celi svet i međunarodne odnose.

BEOGRAD - Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN imalo posljedice po Srbiju, ali i po cijeli svijet i UN i međunarodne odnose.

Brnabićeva je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije istakla da posljedica mora biti, jer ne postoji pravilo koje nije prekršeno da se dođe do ove rezolucije.

Ona je ukazala da su predlagači rezolucije i oni koji ih podržavaju zaobišli Savjet bezbjednosti UN, što znači da ništa više ne mora da ide na Savjet bezbjednosti.

"Ovo je par ekselans pitanje za Savet bezbednosti, zato što je BiH tretirana kao zemlja koja može da ugrozi mir i stabilnost u regionu", rekla je Brnabićeva i dodala da bi taj presedan i drugi koristili.
 
Ona je ocijenila da ako bi se usvajanje rezolucije našlo na dnevnom redu Generalne skupštine, to bi značilo da se prvi put tema važna kao što genocid nalazi na preglasavanju.

"Samo je dva puta na Generalnim skupštinama UN bila tema genocida na dnevnom redu i oba puta je usvojena konsenzusom", naglasila je ona.

Brnabićeva je istakla da vrhunski autoriteti na temu genocida, Holokausta, ratnih zločina, kao što su Jehuda Bauer ili je Efraim Zurof kažu da je u Srebrenici bio ratni zločin, ali nije počinjen genocid.
 
"Ako na taj način tretirate ta pitanja i pojedinačne slučajeve onda ćete na Generalnim skupštinama UN u budućnost imati više rezolucija koje će biti na tu temu oko kojih će se preglasavati, da na kraju krajeva ni ta reč više ništa neće značiti", istakla je Brnabićeva, uz ocjenu da je za UN opasno kada postoji preglasavanje i nadglasavanje o ovako važnim pitanjima.

Govoreći o promjeni Zakona o lokalnim izborima u Srbiji, ona je navela da je za ponedjeljak, 22. aprila, zakazala sjednicu, na kojoj će se raspravljati o prijedlogu o izmjenama i dopunama tog zakona kako bi lokalni izbori u Beogradu i drugim gradovima i opštinama u Srbiji bili održani istog dana, 2. juna.

Prema njenim riječima, prijedlog zakona podržala su 184 poslanika, što je više od neophodne dvotrećinske većine. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana