Брнабић: Резолуција о Сребреници имала би посљедице по цели свет и међународне односе.

СРНА
Брнабић: Резолуција о Сребреници имала би посљедице по цели свет и међународне односе.

БЕОГРАД - Предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић оцијенила је данас да би усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН имало посљедице по Србију, али и по цијели свијет и УН и међународне односе.

Брнабићева је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије истакла да посљедица мора бити, јер не постоји правило које није прекршено да се дође до ове резолуције.

Она је указала да су предлагачи резолуције и они који их подржавају заобишли Савјет безбједности УН, што значи да ништа више не мора да иде на Савјет безбједности.

"Ово је пар екселанс питање за Савет безбедности, зато што је БиХ третирана као земља која може да угрози мир и стабилност у региону", рекла је Брнабићева и додала да би тај преседан и други користили.
 
Она је оцијенила да ако би се усвајање резолуције нашло на дневном реду Генералне скупштине, то би значило да се први пут тема важна као што геноцид налази на прегласавању.

"Само је два пута на Генералним скупштинама УН била тема геноцида на дневном реду и оба пута је усвојена консензусом", нагласила је она.

Брнабићева је истакла да врхунски ауторитети на тему геноцида, Холокауста, ратних злочина, као што су Јехуда Бауер или је Ефраим Зуроф кажу да је у Сребреници био ратни злочин, али није почињен геноцид.
 
"Ако на тај начин третирате та питања и појединачне случајеве онда ћете на Генералним скупштинама УН у будућност имати више резолуција које ће бити на ту тему око којих ће се прегласавати, да на крају крајева ни та реч више ништа неће значити", истакла је Брнабићева, уз оцјену да је за УН опасно када постоји прегласавање и надгласавање о овако важним питањима.

Говорећи о промјени Закона о локалним изборима у Србији, она је навела да је за понедјељак, 22. априла, заказала сједницу, на којој ће се расправљати о приједлогу о измјенама и допунама тог закона како би локални избори у Београду и другим градовима и општинама у Србији били одржани истог дана, 2. јуна.

Према њеним ријечима, приједлог закона подржала су 184 посланика, што је више од неопходне двотрећинске већине. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана