Brnabić: Program „Karta Serbika“ – za povratak stranaca srpskog porijekla

SRNA
Brnabić: Program „Karta Serbika“ – za povratak stranaca srpskog porijekla

BEOGRAD- Premijer Srbije Ana Brnabić predstavila je u Beogradu program "Karta Serbika", na osnovu kojeg strani državljani srpskog porijekla mogu da dobiju boravišnu dozvolu na godinu dana i da apliciraju za srpsko državljanstvo.

Brnabićeva je rekla da se to odnosi na strane držljavljane koji su rođeni u dijaspori ili su zbog određenih životnih okolnosti otišli iz Srbije i odrekli se srpskog državljanstva.

Ona je navela da program podrazumijeva i dodatne olakšice i podsticaje, poput poreskih i carinskih olakšica i omogućavanja podizanja stabmenih kredita za poreske nerezidente u saradnji sa bankom "Poštanska štedionica".

Program "Karta Serbika" realizuje organizacija "Tačka povratka", čiji direktor Ivan Brkljač kaže da mogu da se prijave svi koji su druga ili treća generacija srpskog porijekla, rođeni u inostranstvu, raseljeni tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, kao i oni koji su zbog nekih životnih okolnosti morali da se odreknu državljanstva Srbije.

Prvi korisnik ovog programa je Aleksandar Zurovac, koji je kao dječak napustio rodno mjesto prvo u Drnišu, u Hrvatskoj, a zatim i Srbiju, i otišao u SAD, ali sada planira da život sa svojom porodicom nastavi u Srbiji, prenijeli su beogradski mediji. Brnabićeva, Brkljač i Zurovac pozvali su sve ljude iz dijaspore da se informišu na sajtu "Tačke povratka" o povratku i programima kao što je "Karta Serbika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana