Brnabić: Posljedice zabrane glasanja Srbima na Kosmetu biće veće nego što se očekuje

Srna
Brnabić: Posljedice zabrane glasanja Srbima na Kosmetu biće veće nego što se očekuje

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je skandalozna i sramotna odluka Prištine da ne dozvole Srbima na Kosovu i Metohiji da izađu na referendum o promjeni Ustava Srbije te ocijenila da će političke posljedice toga biti dalekosežne i veće nego što se očekuje.

-Videćemo dalje korake u dogovoru sa Srbima sa Kosova i Metohije - rekla je Brnabićeva dodajući da će onemogućavanje Srbima na Kosovu da glasaju biti jedna od tema i njenih brojnih susreta sa evropskim zvaničnicima 25. januara u Briselu, gdje će imati sastanke o pristupnim pregovorima Srbije u EU.

Ona je za TV Prva rekla da će zvaničnike EU pitati šta namjeravaju da učine povodom zabrane Srbima da glasaju na referendumu i na izborima u Srbiji 3. aprila.

-Pa neka kažu da se ne pitaju. Samo da se ne pravimo ludi. Mislim da će političke posledice biti veće nego što oni u ovom trenutku očekuju. Ima nekih političkih stvari koje Srbi na Kosovu i Metohiji imaju u rukama“, istakla je Brnabićeva, napominjući da Srbija čuva mir i stabilnost.

Ona je navela da ne razumije ni ponašanje EU, a kritikovala je i pasivne izjave stranih partnera, međunarodne zajednice, EU, zemalja Kvinte da su učinili sve što su mogli da Priština omogući Srbima na Kosovu da glasaju na referendumu, ali da je „to tako“.

-Uskratili ste Srbima na Kosovu i Metohiji osnovno pravo. Verujem da će ovo imati dalekosežne posledice - rekla je Brnabićeva, dodajući da predstoji da se vidi kakav će odnos imati prema izborima 3. aprila.

Ona je ocijenila da je strašno da iz EU dođe samo izjava da im je žao što nisu omogućili da Srbi na Kosovu i Metohiji glasaju.

-Da li Srbi na Kosovu i Metohiji imaju ili ne pravo da glasaju? - zapitala je Brnabićeva.

Što se tiče epidemiološke situacije, Brnabićeva je rekla da će danas broj novozaraženih virusom korona biti rekordan i najveći ikada zabilježen u Srbiji, od početka pandemije.

-Prema podacima od jutros u 8.00 časova, broj će biti katastrofalan - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana