Brnabić: Pokušaćemo da proizvedemo "sputnjik V"

GS
Brnabić: Pokušaćemo da proizvedemo "sputnjik V"

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da stručnjaci iz Instituta "Torlak" danas putuju u Rusiju gdje će posjetiti pogone gdje se proizvodi vakcina "sputnjik V", kako bi pokušali da tu vakcinu proizvedu u Srbiji.

- Ispratiće čitav proizvodni proces i probaćemo da "sputnjik" vakcinu proizvodimo kod nas - rekla je Brnabićeva za Televiziju "Hepi".

Ona je navela da je Srbija jedina u svijetu koja ima kinesku "Sinofarm" vakcinu, a da nije učestvovala u trećoj fazi kliničkih studija, što govori o stepenu prijateljstva sa Kinom.

Brnabićeva je naglasila da je Srbija do sada nabavila više od milion vakcina, a da je u pregovorima sa proizvođačima dogovorena isporuka još šest miliona vakcina.

- Vakcina je dostupna i besplatna građanima. Nikoga ne vraćaju lekari, ko god želi da se vakciniše, to se i dogodi. Ponosna sam danas, ali moram da radim i za sutra. Vakcina se prvo rezerviše, a potom kad stigne sledi registracija - rekla je ona.

Premijer Srbije je rekla da milion vakcina nije malo.

- To je veliki broj, pa čak i za Kinu. Da se razumemo, sve smo mi to platili, ali svakako mnogo su nam učinili - rekla je Brnabićeva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana