Britanski ambasador: Povući kosovsku policiju iz opština, podrška novim izborima

Tanjug
Britanski ambasador: Povući kosovsku policiju iz opština, podrška novim izborima

PRIŠTINA - Britanski ambasador u Albaniji Alaster King-Smit rekao je da prištinska vlada treba da povuče specijalne policijske snage iz zgrada opština na sjeveru KiM i da London podržava raspisivanje novih lokalnih izbora i saradnju s ciljem uspostavljanja ZSO.

King-Smit je rekao da su Britanci i dalje zabrinuti zbog napetosti na sjeveru pokrajine, dodajući da sarađuju na smirivanju situacije, prenosi Reporteri.

-Trenutno Vlada Kosova ima zaista važnu ulogu: trebalo bi da povuku specijalne policijske snage iz opštinskih zgrada i da stvore mogućnost da predsjednici opština obavljaju svoje funkcije sa drugih lokacija - izjavio je britanski ambasador.

On je rekao i da London podržava "raspisivanje novih lokalnih izbora i saradnju za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, kako je dogovoreno između vlada".

-Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, Francuskom, Njemačkom, Sjedinjenim Državama, pomenuli ste EU, Italiju i tako dalje, radimo zajedno na smirivanju situacije i pronalaženju rješenja - rekao je King-Smit u intervjuu za albansku Report TV. On je rekao da je region Zapadnog Balkana veoma važan i da je važna njegova stabilnost, pa je pozvao "sve da nađu način da prevaziđu sve ove probleme i nađu rješenje koje zaista funkcioniše, ne samo za vlast, već što je najvažnije da ono funkcioniše za građane svake zajednice“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana