Bocan-Harčenko: Postoji opasnost od krvoprolića na sjeveru Kosova

Srna
Bocan-Harčenko: Postoji opasnost od krvoprolića na sjeveru Kosova

BEOGRAD - Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da je situacija u vezi sa Kosovom i Metohijom opasna, jer bi moglo da dođe do izbijanja još većeg sukoba i obnavljanja krvoprolića na sjeveru Pokrajine, a potom i širenja tenzija na cijeli Balkan.

Bocan-Harčenko je ukazao da nijedan problem koji je iznikao u toku konflikata u bivšoj Jugoslaviji nije riješen potpuno, pouzdano i pravedno.

"I zato žarišta ostaju. Osim Kosova mogu da navedem kao primjer i BiH, Republiku Srpsku, postoji cio kompleks problema koji je vezan za taj dio balkanskog regiona", rekao je Bocan-Harčenko za RT Balkan.

On je naglasio da su EU, kao i Zapad u cjelini, sve vrijeme pokazivali jednostran pristup u rješavanju problema, da se sada, kao i mnogo puta ranije, pokušava sva krivica svaliti na Srbe.

Bocan-Harčenko je istakao, između ostalog, da su režim u Prištini, kao i kijevski režim u Ukrajini, marionete i da su za Zapad instrument za sprovođenje njihove politike.

Komentarišući situaciju da Priština po prvi put trpi neke sankcije zbog svojih poteza, Bocan-Harčenko naglašava da je to licemerje i farisejstvo kako bi se "zamazale oči", kao i da je farisejstvo i prijedlog za održavanje novih izbora na sjeveru Kosova.

Bocan-Harčenko je rekao da je očigledan pritisak na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i vladu na svim frontovima i da je cilj Zapada promjena politike Srbije.

"Zapadu su krajnje neophodne dvije stvari, priznanje ili podrška Srbije antiruskim sankcijama i naravno priznanje Kosova", naveo je ruski ambasador i ocijenio, između ostalog, da Zapad hoće priznanje Kosova kao opravdanje svoje agresije, poteza, u vrijeme konflikta na Kosovu, i uopšte u bivšoj Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana