Bečki Standard: Vučić srpski Vili Brant

Agencije
Bečki Standard: Vučić srpski Vili Brant

Beograd - Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog njegovog autorskog teksta o pokretanju dijaloga o Kosovu, evropske diplomate porede sa Vilijem Brantom, njemačkim političarom koji je 1971. godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

Bečki dnevnik "Standard" ocjenjuje da se Vučić usudio da pokrene debatu o Kosovu koja obećava pozitivne efekte.

"Standard" ocjenjuje da je Vučić glavni lider na Balkanu, a takvog ga već duže smatraju Njemačka i Evropska komisija, te da se svojim novim korakom jasno definisao kao "čovjek Zapada".

List ističe da više od devet godina, od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, srpski predsjednik poziva svoje građane da moraju to da prime k znanju.

"Standard" prenosi da je u autorskom tekstu, objavljenom u julu, Vučić rekao da "moramo biti realni, ne gubiti ništa ili dati nešto što imamo, ali isto tako ne možemo očekivati da dobijemo nešto što smo pre dugo vremena izgubili".

Od tada, konstatuje list, on se poredi sa Brantom, koji je početkom 1970-ih donio promjenu kursa u politici prema istoku - "preokret kroz približavanje".

Vučić, koji u Srbiji ima podršku većine stanovništva, usuđuje se da pokrene debatu, koja obećava pozitivne efekte, ocjenjuje "Standard".

List navodi da Srbija time može da iza sebe ostavi teret prošlosti i to bi moglo u čitavom regionu donijeti konačno razjašnjenje odnosa među državama bivše Jugoslavije.

Dnevnik podsjeća da je građanima doskoro poručivano da Srbija ne bi bila više Srbija ako bi izgubila Kosovo i ocjenjuje da je zaslugom Vučića s tom porukom završeno.

Istovremeno list ukazuje da Vučić još nije predočio konkretan plan, ali i da zna da Srbija, bez "normalizacije" odnosa sa Kosovom ne može pristupiti EU.

Borba na tri fronta

Osim rješavanja višedecenijskog problema južne srpske pokrajine, Srbija nastavlja diplomatsku inicijativu da se spriječi ulazak Kosova u međunarodne organizacije UNESKO i Interpol. Priština nije aplicirala za članstvo u UNESKO-u, a odlazeći ministar spoljnih poslova u tehničkoj kosovskoj vladi Emanuel Demaj tvrdi da im za to nedostaju dva zakona - o vjerskoj slobodi i kulturnom nasljeđu. Put do toga je i preko formiranja skupštine i vlade u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana