Albanci sa tzv. Kosova dolaze na vakcinaciju?

Tanjug
Albanci sa tzv. Kosova dolaze na vakcinaciju?

BEOGRAD - Uz činjenicu da je KiM među posljednjima po broju vakcinisanih, stoji i podatak da, pored Srba, sve veći broj Albanaca odlazi u Srbiju kako bi primili vakcinu.

“Gazeta ekspres” navodi da “hiljade Albanaca sa tzv. Kosova, uglavnom starijiih, odlazi na vakcinacione punktove u Srbiju, najčešće u Rašku, a da kosovska vlada nema odgovor i rješenje za ovaj problem”.

Iako su pitanja o ovoj temi poslata kabinetu Aljbina Kurtija, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu unutrašnjih poslova, Gazeta nije dobila odgovor nijedne od ovih institucija, prenosi Kosovo onlajn.

Na ovaj problem ukazuju i članovi skupštinskog Odbora za zdravstvo, a član ovog odbora iz redova DPK Bekim Hadžiju podsjeća da je kosovska vlada odbila pomoć u vakcinama od Albanije i da zbog nedovoljnih količina vakcina, Albanci odlaze u centralnu Srbiju da se vakcinišu, dodaje se u tekstu.

“S obzirom da vlada nije uspjela da obezbjedi vakcine, imamo informacije da će mnogi građani biti vakcinisani u Srbiji. Dok je vlada odbila vakcine iz Albanije, dio stanovnika Gnjilana i Prištine idu u Preševo, dok građani sjevernog dijela Kosova organizovano idu u Novi Pazar. Građani pronalaze alternativne nacine, a kosovska vlada samo posmatra”, izjavio je Hadžiju.

On je dodao da, iako je situacija sa pandemijom zabrinjavajuća, nema izvještaja ministra zdravlja Arbena Vitije.

Priština je do sada uspjela da obezbjedi oko 29.000 vakcina koje su najpre namijenjene za imunizaciju zdravstvenih radnika.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana