Nakon Kumanovskog sporazuma protjerano 250.000 Srba

Glas Srpske
Nakon Kumanovskog sporazuma protjerano 250.000 Srba

BEOGRAD - Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji saopštilo je juče, povodom 9. juna - Dana kada je potpisan Kumanovski mirovni sporazum, da je, poslije dolaska KFOR-a, iz te pokrajine proterano 250.000 Srba.

- Nakon povlačenja vojske i policije sa Kosova i Metohije, a ulaskom vojnika KFOR-a vratili su se pripadnici terorističke OVK, koji su narednih dana, mjeseci, godina počinili stravične zločine nad više od 2.500 nevinih građana - navedeno je u saopštenju.

Udruženje, takođe, podsjeća da je nakon dolaska UNMIK-a i KFOR-a, koji je trebalo da, po rezoluciji 1244, da obezbijede siguran i bezbjedan život za sve žitelje Kosova i Metohije, u pokrajini počinjeno najviše zločina nad Srbima i drugim nealbancima.

Deset godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma, porodice koje su izgubile svoje najmilije za njima još tragaju, a "niko od pripadnika terorističke OVK nije odgovarao za počinjene zločine i masakre nad Srbima", navedeno je u saopštenju.

Na jučerašnji dan, prije 10 godina, na vojnom aerodromu u blizini Kumanova potpisan je Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji Vojske Jugoslavije i predstavnika UN, poslije čega je obustavljeno NATO bombardovanje SRJ.

Dan ranije, 9. juna, predstavnici VJ i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojnotehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih trupa u pokrajinu.

Kriza je, poslije nekoliko neuspješnih diplomatskih pokušaja, okončana posredničkom misijom predsjednika Finske Martija Ahtisarija i bivšeg premijera Rusije Viktora Černomirdina.

Najprije je tadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević, početkom juna, prihvatio njihov plan za razmještanje međunarodnih trupa na Kosovu, a potom je taj dogovor verifikovala Skupština Srbije.

Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije 12. juna 1999. godine.

U sastavu KFOR-a na Kosovo je došlo 37.200 vojnika iz 36 zemalja, od čega 30.000 iz zemalja članica NATO-a. U međuvremenu broj tih snaga je bitno smanjen.

Vazduhoplovni napadi na SRJ počeli su 24. marta 1999. godine nešto prije 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane.

Napadi su trajali 11 nedjelja i u njima je, prema raznim procjenama, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

Vijenci

Delegacija Kluba generala i admirala, sa generalom Ljubišom Stojmirovićem na čelu, položila je juče vijence na spomen-obelisk u Parku prijateljstva na Ušću i odala poštu svim žrtvama NATO bombardovanja, povodom 10. godišnjice potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Poštu žrtvama NATO bombardovanja odala je i delegacija Saveza udruženja potomaka za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbija 1912-1920, sa pukovnikom Ljubom Markovićem na čelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana