Zemljotres iz Petrinje pomjerio Zemljinu koru

Tanjug
Zemljotres iz Petrinje pomjerio Zemljinu koru

ZAGREB - Petrinjski razorni potres iz decembra 2020. uzrokovao je, prema istraživanju Geodetskog fakulteta, izuzetno velika pomjeranja Zemljine kore.

Ta pomjeranja najveća su u Petrinji, Glini i Sisku, ali ga ima i na puno širem području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije i posebno grada Zagreba.

Geodetski fakultet Univerziteta u Zagrebu objavio je danas da je naučno istraživanje u svrhu određivanja pomjeranja Zemljine kore na području Banije pokazalo da su najveći pomaci uočeni na području Pokupskog rasjeda.

Zapadno rasjedno krilo pomjereno je u smjeru zapada te se prema GNSS mjerenjima najveći pomjk dogodio na području Slane i Glinskih Poljana s maksimalnim iznosom od 42 centimetra, dok je prema rezultatima InSAR obrade taj pomak 38 centimetra.

Istočno rasjedno krilo pomjereno je prema istoku, a najveći pomak dogodio se na području oko grada Petrinje (57 centimetra po GNSS-u, a po InSAR metodi 47 centimetra).

GNSS rezultati ukazuju na pomak zapadnog rasjednog krila u smjeru sjeverozapada na području Luščana (najveći od 43 centimetra) i pomak istočnog rasjednog krila u smjeru jugoistoka, najveći od 60 centimetara na području Petrinje, prenijela je Hina.

Rezultati obiju tehnika ukazuju da se uzdizanje tla dogodilo na području Slane, Glinskih Poljana i Sibića s maksimalnim pomacima od 14 centimetra prema rezultatima GNSS mjerenja, odnosno 24 centimetra prema InSAR rezultatima.

Na području Petrinje InSAR pomaci bilježe blago uzdizanje tla, dok GNSS mjerenja bilježe uzdizanje tla do 18 centimetra.

GNSS mjerenjima utvrdjena su velika uzdizanja na području Grede (19 centimetra) te Velike Soline (16 centimetra), međutim, InSAR pomaci ukazuju na blaga spuštanja tla na tim područjima.

Prema GNSS mjerenjima najveće spuštanje dogodilo se na području Siska (do 20 centimetra), dok InSAR rezultati ne registruju pomake u toj veličini.

Kako do sada nije zabilježeno ni jedno istraživanje uticaja petrinjskog potresa na šire zagrebačko područje, Geodetski fakultet napravio je i preliminarnu analizu površinskih pomaka koristeći podatke satelitske misije Sentinel-1 iz ESA-inog programa Kopernikus.

„Dobijeni pomaci u horizontalnom smjeru su od 6,4 centimetra prema zapadu do 5,4 centimetra prema istoku te od -5,7 centimetra do 8,7 centimetra u vertikalnom smjeru. Evidentno je da je Petrinjski potres prouzrokovao značajna pomjeranja Zemljine kore ne samo na Petrinjskom području već i na širem zagrebačkom području", objavio je Geodetski fakultet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana