Vlasti Pljevlja: Zabrana za Dane srpskog sabora

Tanjug
Foto: Aktuelno.me

PODGORICA - Srpski nacionalni savjet Crne Gore saopštio je danas da lokalna vlast u Pljevljima nije dozvolila srpskim organizacijama da u okviru manifestacije „Dani srpskog sabora" u Domu kulture u tom gradu obilježe nacionalni praznik „Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije".

Navodi se da je zabrana donijeta sa obrazloženjem „da održavanje skupova u prostorijama Javne ustanove Centar za kulturu, koji imaju bilo kakvu konotaciju koja se može dovesti u vezu sa političkim, vjerskim i nacionalnim okupljanjima narušava ugled i svrhu postojanja ustanove, koja je formirana isključivo za očuvanje i razvoj kulturne djelatnosti".

Dodaje se i da je taj centar namjenjen organizovanju kulturnih programa koji su namjenjeni svim građanima Pljevalja i Crne Gore.

Srpski nacionalni savjet, u saopštenju koje je potpisao predsjednik Momčilo Vuksanović, konstatuje da je odgovor Javne ustanove Centar za kulturu iz Pljevalja samo, kako navode, "nastavak već viđene prakse da su sve, i ne samo kulturne institucije, u lokalnim samoupravama gdje je na vlasti antisrpska koalicija zaključane za srpski narod i srpske organizacije".

Navode i da je Srpski nacionalni savjet, kao krovna organizacija, registrovana u Vladi Crne Gore, o ovome zvanično upoznala najviši organ izvršne vlasti, uz napomenu da je 1. decembar - Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije nacionalni praznik srpskog naroda u Crnoj Gori i da ga kao takvog srpski narod već više decenija obilježava i slavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana