Vladika Atanasije: Odbornici da glasaju da dan opštine Pjevlja bude Sveta Petka

Srna
Foto: Rtrs

PODGORICA- Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije pozvao je odbornike Skupštine opštine Pljevlja da sutra podrže izmjene Statuta i danom opštine proglase 27. oktobar, kada se proslavlja Sveta Petka.

"Kao vaš molitvenik pred živim Bogom pozivam vas da svojim glasom podržite da se Sveta Petka i zvanično proglasi za Dan opštine. Glasajući za istinski i istorijski utemeljen Dan opštine, glasaćete za slobodu, jer su Pljevlja, nimalo slučajno, baš na dan kada se praznuje Sveta Petka, dva puta oslobađana od ropstva, i to 1912. od turskog i 1918. od austrijskog", poručio je vladika Atanasije /Rakita/.

Episkop u saopštenju podsjeća da su slavni preci Pljevljaka u znak sjećanja na ovaj sveti dan kada je ovu opštinu obasjalo zlatno sunce slobode, sagradili spomen-hram posvećen upravo Svetoj Petki.

"I vama je danas data od Boga prilika da se svojim glasom ugradite u vječnost. Iskoriste tu priliku", navodi vladika Atanasije i dodaje da će glasanjem odbornici podići ruke za oslobođenje od ostataka bezbožnog komunističkog nasleđa, oličenog u dosadašnjem Danu opštine.

On ističe da bi se u odluci da promijene dan opštine vidjela jednakost svih ljudi pred Bogom, nasuprot marksističkoj deklarativnoj socijalnoj jednakosti, koja kulminira u stvaranju bezličnog proleterijata.

"Slavimo slobodu i život, a prije svega i iznad svega onoga koji nam je darovao i slobodu i život, a nasuprot uravnilovci i jednoumlju jednopartijskog sistema. Slavimo mudrost oslikanu životom Svete Petke, a slaveći mudrost, slavimo Boga, a sa Bogom nam je budućnost", naveo je vladika Atanasije.

Za sutra je zakazana sjednica Skupštine opštine Pljevlja na kojoj će prva tačka dnevnog reda biti vezana za donošenje odluke o promjeni Statuta, kako bi se 27. oktobar, dan kada se praznuje Sveta Petka, ustanovio kao novi dan opštine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana