Vjernici u Crnoj Gori i večeras, osmu nedjelju zaredom, na molebanima i u litijama

Srna
Vjernici u Crnoj Gori i večeras, osmu nedjelju zaredom, na molebanima i u litijama

PODGORICA - Vjernici u Crnoj Gori će osmu nedjelju zaredom iskazati protivljenje diskriminatorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti u litijama i molebanima koji se služe u hramovima Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije će od 16.00 časova predvoditi litiju ispred Hrama Svetog apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju.
Molitvenu litiju ulicama Podgorice večeras će od 19.00 časova predvoditi arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani. Litija će krenuti od Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, a prethodno će biti služen moleban.

Arhimandrid Sava jutros u ovom hramu služi Svetu liturgiju.

Moleban u Danilovgradu počeće u 18.00 časova u Crkvi Svete Tekle, a potom će ulicama ovog grada proći litija predvođena sveštenicima.
U Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru moleban će početi u 18.00 časova, a potom će od 19.00 časova krenuti litija.
Moleban će biti služen i u Budvi u Crkvi Svete Trojice u Starom gradu, a potom će uslijediti litija.

Molitvena litija danas će u 12.30 krenuti od Crkve Svete Petke u Murini prema hramu u Andrijecvici, a u njoj će učestvovati vjerni narod Gornjeg Polimlja.

Molebani i molitvene litije večeras će biti održani u Herceg Novom, Nikšiću, Tivtu, Kotoru, Plužinama, Pljevljima, Beranama.

Aktuelna vlast u Crnoj Gori vrši pritisak na zaposlene u vojsci, policiji, prosvjeti, zdravstvu i drugim državnim službama da ne učestvuju u molitvenim litijama, a u nekim službama traže i da se zaposleni potpišu da neće prisustvovati vjerskim obredima koje organizuje SPC u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana