Vatikan njuz: Papa Franjo ne dolazi u Crnu Goru bez pristanka SPC

Srna
Vatikan njuz: Papa Franjo ne dolazi u Crnu Goru bez pristanka SPC

VATIKAN - “Vatikan njuz”, oficijelni portal koji svakodnevno izvještava o aktivnostima pape Franje i Rimokatoličke crkve u svijetu, smatra nezamislivim da papa posjeti Crnu Goru bez pristanka Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Da bi to učinio, papa prvo morao da posjeti Srbiju, prenosi “Sputnjik” člana “Vatikan njuza” o posjeti premijera Crne Gore Duška Markovića Vatikanu.

“Vatikan njuz” u tekstu napominje da srpsko pravoslavno stanovništvo čini većinu u Crnoj Gori, a da rimokatolici imaju samo dvije eparhije sa oko 20.000 vjernika.

Prema navodima ovog portala, Crna Gora je jedna od najmanjih država u Evropi i da, iako je uvela evro kao valutu, još nije postala dio EU, te da papa nikada nije posjetu ovu zemlju, nezavisnu od 2006. godine.

“To bi bilo nezamislivo bez pristanka Srpske pravoslavne crkve. Da bi to učinio, papa bi prvo morao da posjeti Srbiju”, zaključuje “Vatikan njuz”.

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je nakon audijencije kod pape da će poglavar Rimokatoličke crkve sljedeće godine posjetiti Crnu Goru, kao i da će datum posjete biti usaglašen naknadno. Tu vijest prenijeli su svi crnogorski mediji.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana