Ukinuta Interpolova poternica za crnogorskim biznismenom Duškom Kneževićem

G.S.
Ukinuta Interpolova poternica za crnogorskim biznismenom Duškom Kneževićem

Interpol je ukinuo nacionalnu i odbio da izda crvenu potjernicu za biznismenom Duškom Kneževićem, koji već duže vrijeme boravi u Londonu, prenosi Glas javnosti.

Komisija Interpola je zaključila da bi održavanje aktivnim osporenih podataka i objavljivanje Crvene potjernice, moglo imati značajne negativne implikacije po neutralnost Organizacije, a za koju se može percipirati da se neosnovano miješa u domaću politiku zemlje u pitanju ili u njene odnose sa drugim zemljama članicama Interpola.

U tom smislu komisija je zaključila da postoji dominantna politička dimenzija u ovom slučaju kao i rizik po neutralnost Organizacije, te stoga informacije pružene od strane NCB Crna Gora nisu u skladu sa članom 3 Ustava Interpola.

Poslije decenija u kome su percipirani kao partneri, Đukanović i Knežević imali su manjih sporova u posljednjih 15 godina, ali u otvoreni sukob ulaze poslije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine.

Knežvić je zbog pritiska režima morao da napisti Crnu Goru.

Kompaniju „Atlas grupu" osnovao je prije gotovo 30 godina i na njenom čelu se i dalje nalazi.

Oko 30 kompanija direktno ili indirektno dio su „Atlas grupe", Kneževićevog poslovnog poduhvata još iz vremena Jugoslavije.

U Srbiji je bio vlasnik „Atlas banke" koju je prodao grčkoj „Pireus banci", a povratak na tržište pokušao je berzanskom kupovinom akcija „Univerzal banke".

Bio je vlasnik i košarkaškog kluba „Atlas" u Beogradu - nastalog kupovinom „KK Beopetrol", pa ugašenog nekoliko godina kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana