Incident u Splitu: Učenik na času željeznom šipkom prijetio nastavniku i vršnjacima

GS
Foto: Ilustracija

Hrvatski saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja pozvao je u ponedjeljak nadležne da rasvijetle slučaj u osnovnoj školi Strožanac, gdje je prošle sedmice učenik petog razreda, prema tvrdnjama roditelja, na času prijetio željeznom šipkom vršnjacima i nastavniku.

Tražimo da se rasvijetli ovaj slučaj i ispita što se dogodilo, a ja ću se zastupničkim pitanjem obratiti ministru nauke i obrazovanja Radovanu Fuhsu – rekao je Grmoja na konferenciji za novinare ispred škole u Strožancu, mjestu istočno od Splita, kojoj je se nalazila i grupa zabrinutih roditelja.

Za vrijeme nastave učenik petog razreda je iz svoje torbe izvadio željeznu šipku dugu 30 centimetara i pitao nastavnika zna li on što je to, na što mu je profesor odgovorio da zna. Nakon toga učenik je izjavio da je on “novi K. K.” (učenik koji je izvršio masakr u beogradskoj školi) i prišao jednoj djevojčici te rekao “bum”, rekao je jedan od roditelja.

Roditelji su rekli Grmoji da direktorka škole Žana Prižmić posjeduje tu šipku u svojoj kancelariji te da je poslije tog incidenta pozvana policija, ali ona nije reagovala, piše N1.

– Ne mogu znati zašto policija nije reagovala, to bi trebalo pitati glavnog direktora policije i ministra MUP Hrvatske Davora Božinovića. Očigledno se dogodio propust –  kazao je Grmoja.

Na upit kako bismo se kao društvo trebali postaviti u takvim slučajevima, Grmoja je rekao kako “ne bismo tome trebali davati previše prostora, ali trebamo to jasno osuditi”.

Poručio je da treba depolitizovati školski sistem, jer školski odbori funkcionišu kao produžena ruka politike, a učiteljima, nastavnicima i profesorima treba vratiti dostojanstvo i autoritet tako da ih se adekvatno plata za posao koji rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana