U Varaždinskoj županiji proglašena prirodna nepogoda zbog više uzastopnih zemljotresa

Srna
U Varaždinskoj županiji proglašena prirodna nepogoda zbog više uzastopnih zemljotresa

VARAŽDIN- Varaždinski župan Radimir Čačić proglasio je prirodnu nepogodu za gradova Lepoglava i Varaždinske Toplice, te opštinu Bednje usljed uzastopnih zemljotresa, saopšteno je iz Županije.

"Uzastopni zemljotresi krajem 2020. i početkom 2021. godine na području Lepoglave, Varaždinskih Toplica i Bednje uzrokovali su materijalnu štetu na stambenim, privrednim, sakralnim i kulturnim objektima. Prema preliminarnoj procjeni gradskih i opštinskih komisija, šteta iznosi 18,9 miliona kuna /2,5 miliona evra/, pa je župan Čačić proglasio prirodnu nepogodu od potresa na tim područjima", navedeno je u saopštenju.

Gradske i opštinska komisija za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sada imaju obavezu u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogodne upisati konačnu procjenu štete u Registar, te podatke dostaviti Županijskoj komisiji, prenose danas hrvatski mediji.

Županijska komisija će konačne procjene dostaviti Državnoj komisiji za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sa zahtjevom za dodjelu pomoći ublažavanja i uklanjanja posljedica od potresa, saopštili su iz Varaždinske županije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana