U najvećem povratničkom selu na Kosmetu održan drugi „Đedov sabor“

Srna
U najvećem povratničkom selu na Kosmetu održan drugi „Đedov sabor“

OSOJANE - U Osojanu, najvećem povratničkom selu na Kosovu i Metohiji danas je održan drugi „Đedov sabor“, posvećen blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko -primorskom Amfilohiju Radoviću.

Svetu arihijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije, u prisustvu igumana Cetinjskog manastira Pajsija, uz sasluženje monaštva i sestrinstva raško-prizrenske eparhije.

-Ovo je dan da se prisetimo počivšeg mitropolita Amfilohija, svetih Makaveja, koji su nesebično sebe žrtvovali za svoj narod za svoju veru za spasenje i upravo na taj dan pre mnogo godina ovde u Osojanu se dogodi povrata -, rekao je vladika Teodosije.

On je podsjetio da je tog dana na ruševinama, na pragu spaljene i porušene škole, blaženopočivši mitropolit blagoslovio povratnike i početak novog života u Osojanu.

-Mitropolit, koga su mnogi iz milošte zvali đedom, u svom srcu i duši je nosio Metohiju, dokazujući to svojim delima, koji je služenjem liturgija dao zavet povratnicima da oni budu istrajni, hrabri i da budu svoji na svome ovde na svojoj dedovini - kazao je vladika Teodosije, naglasivši da je Osojane primjer, ne samo za Metohijsku kotlinu, već i za cijelo Kosovo i Metohiju.

Vladika je balgoslovio „Đedov sabor“ i poželeo svim Srbima, posebno onim u Osojanskoj kotlini ljubav, slogu i vjeru jer će samo tako istrajati na Božijem putu ostajući svoji na svome, čuvajući đedovinu koja se ne prodaje.

Prenoseći blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko- primorskog Joanikija, iguman Pajsije je kazao da je „Đedov sabor“ duhovna brazda mitropolita Joanikija.

-Mitropolit Amfilohije nije jedini koji je zaorao duhovnu brazdu na ovoj svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji, sveštenom oltaru naše otadžbine, tu su počivši patrijarh Pavle i vladika Atanasije. Oni su zajedno gdje god se nalazili ostavljali duhovne brazde, ali su te brazde najdublje ovde na Kosovu i Metohiji - kaže iguman Pajsije.

On je ponovio da je kosovsko-metohijska zemlja najsvetiji dio otadžbine.

Predsjednik Privremenog organa opštine Istok Kosta Belošević ističe da Srbi u Osojanskoj kotlini žive u nespokoju, jer je mir u kome navodno žive oročen i skrojen interesima moćnika.

-Ideja o proslavi dana povratka u osojansku kotlinu nosi seme nade da nikada više neće biti progona - naglašava Belošević i ističe da zajedno sa izazovom ostanka na đedovini mora jačati vjera i odlučnost, koju je besjedama i molitvama ulivao mitropolit Amfilohije.

Vladika Teodosije je održao i parastos svim stradalim Istočanima, a vijence na spomen-obilježje u porti hrama Svetog Arhangela Gavrila položila je delegacija Udruženje Kosmetske žrtve.

U Pećkom okrugu od predratnih skoro 100.000 Srba danas je, kako je za Srnu rekao načelnik Pećkog okruga Milo Stevanović, opstalo njih oko 3.000, od kojih u Osojanskoj kotlini živi oko 1.200 Srba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana