U manastiru Đurđevi Stupovi ustoličenje episkopa Metodija

Srna
U manastiru Đurđevi Stupovi ustoličenje episkopa Metodija

PODGORICA - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas će u manastiru Đurđevi stupovi ustoličiti novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Sveta arhijerejska liturgija i svečani čin ustoličenja vladike Metodija počinju jutros od 9.00 časova.

Patrijah srpski Porfirije stigao je juče poslije podne u Berane, u manastir Đurđevi stupovi, gdje ga je dočekao veliki broj vjernika iz svih krajeva Crne Gore.

Služena je doksologija, nakon čega su se vjernicima obratili srpski patrijarh i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a potom je uslijedila akademija.

Episkop dioklijski Metodije izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve održanom u maju.

Vladika Metodije Ostojić rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, 2001. a godinu kasnije došao je u Cetinjski manastir, gdje je zamonašen 2004. godine.

Ovo je druga posjeta patrijarha srpskog Porfirija Crnoj Gori otkako je izabran za predstojatelja Srpske pravoslavne crkve.

Prvi put je bio 4. i 5. septembra kada je u tron crnogorsko-primorskih mitropolita svečano uveo Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana