Svi stradali u udesu u Hrvatskoj poljski državljani

GS
Foto: Anadolija

ZAGREB, VARŠAVA- Svi stradali prilikom slijetanja autobusa poljskih registarskih oznaka kod Brezničkog Huma u Hrvatskoj su poljski državljani, potvrdila je poljska novinska agencija PAP, pozivajući se na poljsko ministarstvo spoljnih poslova.

"U ovom trenutku to možemo potvrditi", rekao je portparol poljskog ministarstva i dodao da je "autobus varšavskih registarskih oznaka", prenosi Indeks.

Dvanaest osoba je poginulo, a više desetina povrijeđeno u nesreći koja se oko 5:40 jutros dogodila na autoputu A4 kod Brezničkog Huma u pravcu Zagreba, kada je s puta sletio autobus poljskih registarskih tablica koji je prevozio putnike na hodočašće u Međugorje.

"Autobus je išao iz mjesta u blizini Varšave, rekao je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar Davor Božinović.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da se radi o hodočasnicima koji su išli u Međugorje.

Moravjecki je nakon tragične nesreće u Hrvatsku uputio ministra zdravstva Adama Vojčeha Nidžjelskog i zamjenika ministra spoljnih poslova Marcina Pržidaša, a s njima su otputovali i ljekari i psiholozi, prenosi PAP.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izrazili su saučešće svojim poljskim kolegama.

Poljski mediji prenijeli su da su među poginulima tri sveštenika i šest časnih sestara.

U međuvremenu, oglasio se vlasnik autobusa koji je redakciji poljskog portala onet.pl potvrdio da autobus pripada kompaniji Megapol, a njihovo sjedište je u Plonsku.

Direktor Megapola tvrdi da je autobus bio tehnički ispravan.

"U šoku sam, vozači nisu početnici i ne vjerujem da su mogli zaspati tokom vožnje", rekao je on povodom nekih izvještaja da se nesreća dogodila pošto je vozač zaspao.

Glavni poljski tužilac, Zbignjev Ziobro, pokrenuo je istragu povodom nesreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana