Spajić: Apsolutna je neistina da je Do Kvon finansirao kampanju PES

Tanjug
Spajić: Apsolutna je neistina da je Do Kvon finansirao kampanju PES

PODGORICA - Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić demantovao je optužbe lidera pojedinih partija da je uhapšeni južnokorejski "kralj kriptovaluta" Do Kvon finansirao kampanju pokreta na čijem je čelu i ističe da je to apsolutna neistina "nesrećnih političkih oponenata".

"Apsolutna je neistina naših nesrećnih političkih oponenata da je Kvon finansirao bilo koju kampanju Pokreta Evropa sad. Skromno finansiranje našeg pokreta je bilo iz budžeta, malih donacija crnogorskih državljana ili iz kredita, što je sve lako proverljivo", rekao je Spajić za podgorički portal CdM.

Na pitanje ko su prihvatljivi partneri PES nakon izbora, a sa kim neće praviti političke saveze, Spajić kaže:

"Program Evropa sad i fokus na ekonomske teme su lakmus papir kada je u pitanju priča o koaliciji sa bilo kojim političkim subjektom. Kao što smo više puta navodili, partije koje nisu podržale ES1 i koje su odgovorne za stagnaciju ekonomije u prethodnih 30 godine, nisu poželjni partneri u vladi. Evropi sad nije cilj vlada po cenu svega. Moraju se poštovati principi, a pojedine partije koje ovih dana fabrikuju razne afere, ne znam čemu se nadaju nakon izbora".

O odnosu sa partijskim kolegom i novoizabranim predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, Spajić ističe da među njima raskola nema, ali da ponekad, kako kaže, imaju različita mišljenja.

"Dovoljno je da obratite pažnju sa koje adrese se takve priče plasiraju. Politička konkurencija i određeni mediji imaju cilj da dramatizacijom razlika koje postoje u svim demokratskim organizacijama kreiraju sliku da se radi o navodnom raskolu. Nije u pitanju nikakav raskol, već je prirodno da nekad imamo različito mišljenje, koje apsolutno ne ugrožava naš zajednički cilj da Crna Gora bude bolje mesto za život", jasan je lider PES-a.

"Radujem se budućoj uspešnoj saradnji sa novoizabranim predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i ubeđen sam da ćemo zajedno ostvariti velike rezultate za naše građane i Crnu Goru", naveo je lider PES.

Uvjeren je da će program Evropa sad uvesti Crnu Goru u EU, mada je, kaže, teško govoriti o datumu, jer "ne zavisi sve od nas".

U predizbornom intervjuu, Spajić pojašnjava program "Evropa sad 2" i na koji način će biti ostvareni zacrtani ciljevi kao što je prosječna zarada od 1000 evra, minimalna od 700 i minimalna penzija od 450 evra.

"Sa Evropa Sad 2.0 reformom imaćemo najkonkurentniju privredu u Evropi, uz maksimalno očuvanje prava radnika, te očekujemo veliki investicioni zamah u 2025. godini", naveo je Spajić.

On tvrdi da aktuelna vlada pokušava da zamaskira sliku jako loše planirane rashodne strane na način da se ne ostvaruju i/ili ne isplaćuju sredstva za kapitalne projekte, koji su na nivou samo 15 odsto planiranih, čak preko 60 odsto niži u odnosu na isti period prethodne godine, a kapitalni projekti su pokretač rasta ekonomije.

Kada je riječ o kapitalnim projektima koje planiraju realizovati ukoliko budu vlast, Spajić kao prioritete navodi političku integraciju Crne Gore, kao i ekonomsku u strukture evropske i svetske ekonomije.

PES će se, ističe, snažno zalagati za ubrzanu izgradnju saobraćajne infrastrukture - završetak autoputa Bar-Boljare, izgradnja Jadransko-jonskog autoputa i izgradnju brze ceste, koja bi od Sarajeva preko Crne Gore vodila dalje ka Albaniji, što bi dodatno pozicioniralo Crnu Goru kao saobraćajno čvorište Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana