Revizionizam ugrozio Jasenovac

Agencije
Revizionizam ugrozio Jasenovac

Zagreb - Spomen-područje Jasenovac svrstano je u grupu ugroženih lokacija jer muzejska postavka, koja je godinama predmet kritika u javnosti, ne pokazuje istorijski kontekst i nema naglaska na počinioce zločina u Jasenovcu.

Jasenovac je u grupu ugroženih lokacija svrstala Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA), koja je zatražila njegovo obnavljanje i primjereno obilježavanje.

IHRA je organizacija koju čine predstavnici 31 države-članice, koja se bavi isključivo pitanjem holokausta.

Riječ je o instituciji s izuzetnom političkom težinom, koja na globalnom nivou prati sprovođenje sjećanja na holokaust i upozorava na savremene revizionističke tendencije.

Prema pisanju nedeljnika "Novosti", glasila Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, koji je imao uvid u izvještaj IHRA, Hrvatska je bila jedna od nekoliko zemalja koje su žestoko kritikovane zbog društveno-političkih tendencija u javnom prostoru. Od Hrvatske je zatraženo da sa međunarodnim stručnjacima obnovi izložbu, te da se primjereno obilježi i renovira nekadašnji koncentracioni logor u Staroj Gradišci, gdje je ubijeno više od 15.000 ljudi.

IHRA se detaljno bavila aktuelnim političkim i istorijskim revizionizmom u Hrvatskoj, dok se hrvatska strana na najvišem diplomatskom nivou pravdala i objašnjavala prozivke na račun najviših državnih zvaničnika i njihovo koketiranje s krajnjom desnicom.

Slučaj Hrvatske bio je jedan od fokusa zasjedanja IHRA.

Izvrsno upućeni u događaje u Hrvatskoj, predstavnici zapadnih zemalja, ponajviše Amerikanci i Francuzi, suočavali su hrvatske emisare s nizom pitanja, kao što je finansijsko izjednačavanje komemoracija u Blajburgu i Jasenovcu ili tajni odlazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u jasenovačko spomen-područje, mimo službenog programa. Tražili su odgovor na pitanje zašto su predstavnici srpske i jevrejske manjine bojkotovali prošlogodišnju komemoraciju u Jasenovcu. Zanimala ih je i filoustaška prošlost ministra Zlatka Hasanbegovića, kao i razlozi niza revizionističkih tendencija u javnom prostoru, s naglaskom na istorijsku rehabilitaciju NDH.

Hrvatska strana nije pružila odgovor na pitanje zašto se Blajburg i Jasenovac finansijski tretiraju na isti način.

Hrvatski izvještaj

U hrvatskom izvještaju se, naime, tvrdi da su svi visoki zvaničnici osudili ustaški pokret, ne spominjući da je, na primjer, tadašnji potpredsjednik Sabora predvodio kolonu u kojoj se orio ustaški pozdrav, niti da su predstavnici izvršne vlasti ćutali na većinu filoustaških ekscesa u društvu. Izvor nedjeljnika kaže da je "bilo sramno slušati ponovljene kritike o omasovljenoj reviziji činjenica od prije 70 godina, koje nijedna normalna osoba ne bi smjela dovoditi u pitanje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana