Policija istražuje zloupotrebe i krađu u Adrija ervejzu

B92
Policija istražuje zloupotrebe i krađu u Adrija ervejzu

Ljubljana - Slovenačka policija otvorila je istragu zbog sumnje na zloupotrebu položaja i prevaru u bivšem nacionalnom avio-prevozniku.

Da podsjetimo, kompanija Adrija ervejz proglasila je bankrot 30. septembra prošle godine, nakon što je njom tri godine upravljao njemački fond 4K invest.

U ovom slučaju, državne službe ispituju navode o zloupotrebama u poslovanju i nestanku oko 5.000 dolara iz kompanijskog sefa neposredno nakon kraha firme.

Trentno su u toku predistražne radnje, piše portal Edžyuaviation.

Janez Pustatičnik, stečajni upravnik kompanije, rekao je za slovenački list "Delo" da će revizori pročešljati poslovanje kompanije u toku tog meseca, kao i da sada nema konkretnih saznanja o zloupotrebama.

Kompanije povezane sa 4K Investom, uključujući i bivšeg vlasnika Adrija ervejza AA International Aviation Holding, ušle su u proces likvidacije nakon kolapsa nacionalnog avio-prevoznika prošle godine. 

Zatvaranje tih kompanija otežava državnim organima istragu i pristup neophodnoj dokumentaciji.

Vjeruje se da je fond izvlačio novac iz Adrija ervejza i potpisao određen broj veoma štetnih konsultantskih ugovora u ime slovenačke avio-kompanije sa drugim kompanijama u svom vlasništvu.

Nakon kraha Adrije, 4K Invest je iščezao iz poslovnih registara u jednom broju zemalja. 

Sajt fonda je nedostupan a kompanijski brojevi telefona pogašeni.

Fond je imao kompanije registrovane u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu i na Malti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana