Plenković: O učešću Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika odlučivaće Sabor

Tanjug
Foto: Arhiva

ZAGREB - Nakon što je predsednik Zoran Milanović odbio da razmatra zahtev ministra odbrane o učešću hrvatske vojske u evropskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM), Vlada Hrvatske danas je odlučila da prijedlog o tome uputi parlamentu na odlučivanje.

Na otvorenom dijelu sjednice vlade premijer Andrej Plenković je naveo tri načina na koja bi Hrvatska mogla da pomogne Ukrajini po ovom pitanju.

"Da naši oficiri budu u komandnim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU koje će biti spremne da obučavaju ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj i mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Dodao je da u saboru očekuje zanimljivu političku raspravu.

"Ovo je i prilika da se pokaže ko je ko kada je riječ o međunarodnim odnosima i kada je riječ o pomoći Ukrajini", rekao je hrvatski premijer, prenijeli su hrvatski mediji.

Misija EUMAM trajaće dvije godine i provodiće se na teritoriji država članica EU.

"Hrvatska bi učestvovanjem u ovoj misiji nastavila aktivan doprinos i potvrdila predanost u podršci zajedničke sigurnosne i odbrambene politike i međunarodnoj sigurnosti. Učešćem hrvatske vojske u misiji za podršku Ukrajini, Hrvatska bi sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinijela obuci oružanih snaga Ukrajine", rekao je na sednici vlade ministar odbrane Mario Banožić.

Vlada predlaže da u misiji učestvuje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

Predsjednik Zoran Milanović, koji je i vrhovni komandant Oružanih snaga, odbio je da da saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini.

Milanović tvrdi da to nije u skladu s Ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašćen da traži negovu saglasnost za to pitanje.

Hrvatski predsjednik je takođe zamerio to što su ministri spoljnih poslova i odbrane, Gordan Grlić Radman i Mairo Banožić u Briselu pristali na učešće hrvatskih vojnika u ovoj misiji, a da se prethodno o tome sa njim nisu konsultovali.

Nakon što je Milanović odbio da razmatra ovaj zahtjev, ministar Banožić je rekao da ga to ne brine i da će o tome odlučiti sabor dvotrećinskom većinom.

Međutim, sudeći prema jučerašnjoj raspravi na ovu temu u hrvatskom parlamentu, saglasja nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana