Patrijarh Vartolomej: SPC - jedina kanonski priznata crkva

Srna
Patrijarh Vartolomej: SPC - jedina kanonski priznata crkva

PODGORICA - Njegova svetost patrijarh vaseljenski Vartolomej podržao je razgovoru sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem jedinstvo Srpske pravoslavne crkve, naglasivši da je lično raščinio poglavara kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraša Dedeića, i to smatra dobrom odlukom.

Na sastanku je bilo razgovora o unutrašnjim prilikama u Crnoj Gori, gde je patrijarh Vartolomej pokazao visok nivo informisanosti, šaljući poruku da se otvorena pitanja moraju rješavati dijalogom, prenosi portal "IN4S".

Patrijarh je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ u Crnoj Gori jedina kanonski priznata i da je sa zabrinutošću pratio nastojanje bivših vlasti da otuđe njene hramove i imovinu.

Vaseljenski patrijarh je u razgovoru sa Bečićem rekao da očekuje da će ga uskoro posjetiti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh Vartolomej je izrazio zadovoljstvo izborom mitropolita Joanikija, kao vrlog učenika i dostojnog naslednika mitropolita Amfilohija, na čelo najstarije Episkopije SPC, čiji se kontinuitet nije prekidao više od osam vijekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana