Novi rekord po broju zaraženih i preminulih u Sloveniji

Srna
Foto: delo.si

LjUBLjANA - Novi rekord po broju zaraženih virusom korona i preminulih zabilježen je danas u Sloveniji, čak 1.963, a umrlo je 18 ljudi, saopštilo je Ministrastvo zdravstva.

Broj novih slučajeva zaraze za 300 je veći nego juče.

Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno 21.276 slučajeva virusa korona, od kojih su trenutno aktivna 13.023.

Na bolničkom liječenju je 449 pacijenata, a među njima su 63 teže oboljela.

Ukupno su preminula 234 pacijenta, a broj zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana je 449, po čemu je Slovenija među najugroženijima u EU.

U Sloveniji je od danas na snazi lokdaun, zatvorene su trgovine, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, velnes centara, bazena, kinematografa, kulturnih ustanova, teretana, autopraonica.

I dalje je na snazi zabrana napuštanja regije stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina pormeta, a neće raditi ni dječji vrtići.

U slučaju popunjenosti bolničkih kapaciteta oboljelima od kovida 19, Vlada razmišlja i o stavljanju viška lakše oboljelih u hotele, ali je problem u tome ko bi brinuo za njih, jer već sada iz bolnica poručuju da nemaju potrebnog obučenog kadra i da su postojeće medicinske ekipe na kraju snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana