Novi detalji tragedije: Vozač poljskog autobusa imao 72 godine, nije bio pod uticajem alkohola ni droga

G.S.
Novi detalji tragedije: Vozač poljskog autobusa imao 72 godine, nije bio pod uticajem alkohola ni droga

ZAGREB - Vozač poljskog autobusa koji je izgubio kontrolu nad vozilom kod Brezničkog Huma u Hrvatskoj i sletio s autoceste A4 imao je 72 godine, neslužbeno saznaje HRT od izvora bliskog varaždinskom Državnom tužilaštvu.

Vozač nije bio pod uticajem alkohola ili opojnih droga te nije bolovao od akutnih bolesti.

Poginula su oba vozača poljskog autobusa i obavljene su obdukcije stradalih Poljaka, potvrdio je za Hinu portparol Županijskog državnog tužilaštvu u Varaždinu Darko Galić.

U nesreći je poginulo ukupno 12 osoba, a 32 su povrijeđene, svi poljski državljani. Obavljene su obdukcije na stradalima i prikupljaju se podaci o samom putu autobusa i svim događajima koji su prethodili slijetanju autobusa s autoceste.

Najvažnija je obdukcija preminulog vozača, informacije koje će se dobiti o njegovom stanju, kazao je Galić te dodao da je neosporno utvrđeno koji je vozač upravljao autobusom u trenutku nesreće. Vozač je bio u vozačkom sjedalu i vezan sigurnosnim pojasom, rekao je Galić, prenio je index.hr.

Portparol ŽDO je kazao i da Državno tužilaštvo treba ustanoviti je li počinjeno krivično djelo i ko ga je eventualno počinio, a zatim će se donijeti odluka jer se krivični postupak ne može voditi protiv osobe koja nije živa.

Nakon prikupljanja svih podataka Državno tužilaštvo će odlučiti hoće li se postupak voditi u Hrvatskoj ili u Poljskoj s obzirom na to da se radi o svim stradalima državljanima Poljske, izjavio je Galić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana