NATO zločine pamtimo i ne opraštamo

Srna
NATO zločine pamtimo i ne opraštamo

PODGORICA - Udruženje boraca ratova 1990. godine Crne Gore poručili su, povodom 24 godine od NATO bombardovanja SR Jugoslavije, da NATO zločine pamte i ne opraštaju, te da će tim povodom sutra odati počast poginulim saborcima i civilima.

U znak osude nasilja međunarodne zajednice i sjećanja na saborce pale u ratovima devedesetih godina i sve civilne žrtve Crne Gore i Srbije, delegacije boraca i porodice palih boraca, uz podršku lokalnih samouprava i građana, sutra će u 11.00 časova položiti cvijeće na spomenike palim borcima u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama, Andrijevici, kao i u Tivtu nakon pomena postradalima u 9.00 časova u Manastiru Miholjska Prevlaka.

Uz Udruženja navode da su u Crnoj Gori bombardovani vojni i drugi ciljevi, mada neuporedivo manje nego u Srbiji.

Oni podsjećaju da su 24. marta 1999. godine bombardovani kasarna Vojske Jugoslavije u Danilovgradu u kojoj je poginuo vojnik Saša Stajić iz Beograda, vojni aerodrom u Golubovcima gdje je teže ranjen jedan vojnik, radarsko-komunikacijski objekat Ratne mornarice na brdu Obosnik u Boki Kotorskoj, radarski sistem na Crnom rtu kod Sutomora i kota iznad tunela Belveder kod objekta Radio Bara, na ulazu u barsku opštinu.

Vodnik prve klase Vojske Jugoslavije Miroslav Božović poginuo je u bombardovanju kasarne "Šipčanik" u Tuzima 15. aprila.

Tragedija velikih razmjera od NATO bombardovalja desila se 30. aprila 1999. godine na mostu u Murinu gdje su živote izgubili djeca Miroslav Knežević, Olivera Maksimović i Julija Brudar i odrasli civili Manojlo Komatina, Milka Kočanović i Vukić Vuletić, podsjećaju iz Udruženja.

Na rt Arza kod Herceg Novog NATO je 30. maja ispalio oko 300 projektila sa osiromašenim uranijumom.

Američki diplomata Ričarda Holbruk izjavio je da je NATO-u izuzetno pomagao crnogorski predsjednik Milo Đukanović, a prema izjavi predsjednika SAD Bila Klintona, Đukanović je tražio bombardovanje lokacija u Crnoj Gori.

"U sakrivanju tog neljudskog djela i državničkog saučesništva u udruženom zločinačkom poduhvatu nad svojom državom i narodom, danas u crnogorskim udžbenicima istorije nema nijedne riječi o žrtvama NATO-a u Crnoj Gori", navode iz Udruženja boraca ratova 1990. godine.

Dodaju da je sa ove vremenske distance jasno da su ratovi devedesetih bili ratovi za nestanak bilo kakvog oblika jugoslovenske države i protiv srpskog naroda i Srbije i Crne Gore u kojima je oružanom secesijom uz pomoć SAD i EU razbijena SFRJ, podržana oružana pobuna Albanaca na Kosovu i Metohiji NATO agresijom zarad stvaranja nezavisne države Kosovo na teritoriji Srbije.

Time je, ističu, podržano razdruživanje državne zajednice Srbije i Crne Gore zarad projekta nezavisne Crne Gore i njene evroatlanske upotrebe.

"Neviđeni, drski pritisci na Srbiju da prizna nezavisno Kosovo, da pogazi svoj Ustav i priključi se ratobornom evroatlantskom frontu protiv Rusije posebno su intenzivni ovih dana", navode iz Udruženja.

Sutra se navršavaju 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana