Nakon dvije decenije Sjeverna Makedonija postala 30. Članica NATO-a

GS
Nakon dvije decenije Sjeverna Makedonija postala 30. Članica NATO-a

BRISEL, SKOPLjE - Nakon što je Vlada Sjeverne Makedonije deponovala pristupne instrumente u Stejt departmentu Vlade SAD, krajem prošlog mjeseca formalno je postala 30. članica NATO-a. Nakon ovog koraka, jedino su Srbija i BiH zemlje koje su ostale izvan ove vojne alijanse na prostoru Balkana.

U NATO-u su nam rekli da je ovim korakom ta zemlja postala dio NATO porodice koja broji milijardu ljudi.

"Sjeverna Makedonija sada može biti u sigurnosti da će, bez obzira s kakvim se izazovima suoči, zajedno s nama biti sigurnija i jača", rečeno nam je u toj organizaciji.

Ta zemlja je prvi Godišnji nacionalni program u okviru Akcionog plana za članstvo, koji predstavlja pripremu za početak pregovora, podnijela još davne 1999. godine, što može biti značajno za BiH, koja je u MAP primljena 2010. godine, a kojoj je slanje prvog Godišnjeg programa odobreno krajem 2018. godine. U BiH i dalje nema saglasnosti da li je Program reformi, koji je nedavno predat, ANP. Sjeverna Makedonija je formalne pregovore počela 2018. godine, odnosno gotovo dvije decenije nakon ulaska u MAP. Proces pregovora je tekao relativno brzo, s obzirom na to da je većina uslova, od kojih je najvažniji rješavanje spora u vezi s imenom zemlje sa susjednom Grčkom, ispunjena već tokom redovnih godišnjih programa. Bezbjednosni i pravni okvir ispregovaran je tokom narednih godinu dana, a protokol o pristupanju potpisan je u februaru prošle godine. U narednih godinu dana tekao je proces ratifikacije u 29 zemalja članica, a odmah nakon toga Sjeverna Makedonija poslala je instrumente o pristupanju Vladi SAD, koja je deponent Vašingtonskog ugovora o NATO-u.

Ilina Mangova, zamjenica direktora Međunarodnog republikanskog instituta u Skoplju, kaže za "Nezavisne" da je ta američka organizacija u februaru sprovela veliko istraživanje, koje je pokazalo da je 76 odsto Makedonaca za članstvo u NATO-u.

Mangova je istakla da NATO pruža Sjevernoj Makedoniji bezbjednost i šalje poruku i svojim građanima i faktorima izvan zemlje da pripada zapadnoj sferi demokratskih vrijednosti. Osim toga, kako je naglasila, očekuje se i pozitivan ekonomski efekat, povećanje bruto domaćeg proizvoda, utrostručenje direktnih stranih investicija, smanjenje nezaposlenosti i bolja regionalna integrisanost.

"Mnogo je prednosti u NATO članstvu. Ispunjen je dugoročni strateški cilj zemlje da bude integrisana u evroatlantsku zajednicu. Time se šalje signal političke stabilnosti i pruža pouzdanost građanima da se zemlja kreće naprijed i da je prihvaćena od strane saveznika", naglasila je ona.

Ana Cvetovska, urednica opšteg servisa Medijske informativne agencije Sjeverne Makedonije, ukazala je i na prvu konkretnu prednost članstva time što je zemlja dobila pomoć NATO-a u vezi s pandemijom virusa korona aktiviranjem NATO mehanizma civilne zaštite. U okviru ovog mehanizma pomoć su već poslale Norveška, Turska, Mađarska, Slovenija, SAD i Holandija.

Kao i Mangova, i Cvetovska ističe da Makedonci od članstva očekuju bezbjednost kroz garanciju teritorijalnog integriteta i bolje šanse za ekonomski razvoj.

"Dodala bih da se ovim jača i geostrateška pozicija Sjeverne Makedonije. Na posljednjem sastanku Sjevernoatlantskog saveza govorilo se i o kampanji dezinformisanja usljed krize zbog virusa korona. Sjeverna Makedonija dobila je i informatičku podršku u borbi protiv dezinformacija i lažnih vijesti", naglasila je ona.

Objavljivanje ovog teksta dijelom je finansirano grantom Ministarstva inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana