Na rubnim dijelovima Zagreba vidljivi avioni, u toku vježba Ambasade SAD

Tanjug
Foto: Ilustracija

ZAGREB - Ambasada SAD u Zagrebu saopštila je da se u hrvatskoj prestonici danas održava vježba za ponašanje u kriznim situacijama, koja je počela i trajaće do 12 sati, te da će u to vrijeme na rubnim dijelovima glavnog grada biti vidljivi avioni.

U saopštenju Ambasade SAD, prenosi hrvatski portal 24sata, navodi se da će obuka biti izvedena nakon višemjesečnih pomnih priprema u koordinaciji sa hrvatskim vlastima.

"Sama vježba održaće se u više lokacija u i oko Ambasade SAD", navodi se u saopštenju i dodaje da će po rubnim dijelovima Zagreba u vrijeme vježbe moću da se vide avioni.

Ova je vježba je, kažu, vrhunac dugogodišnjeg programa zajedničke kombinovane obuke (JCET) između Komande za specijalne operacije SAD u Evropi i hrvatske policije.

"Ova posljednja vježba pokazuje predanost koju Sjedinjene Države dijele na povećanju protivterorističkih sposobnosti i sposobnosti prvog odgovora s Hrvatskom, ključnim saveznikom u NATO-u", prenosi portal.

Ambasade i konzulati SAD širom svijeta su, kažu u saopštenju, dužni da godišnje sprovode vježbe upravljanja kriznim situacijama kako bi pripremili zaposlene  za prirodne ili vještački izazvane vanredne situacije.

"Snažni bilateralni odnosi i saradnja između Sjedinjenih Država i Vlade Hrvatske stvaraju jedinstvenu priliku za sprovođenje ove zajedničke, velike vježbe upravljanja kriznim situacijama uživo", prenosi portal.

Iz Ambasade SAD poručuju da razumiju da će ova vježba uticati na normalne operacije u Ambasadi i okolnom području i cijeni podršku onih na koje je, kako kažu, vježba uticala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana