Mitropolit Amfilohije odlikovao "Beogradski sindikat"

Sputnjik
Mitropolit Amfilohije odlikovao "Beogradski sindikat"

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je grupu "Beogradski sindikat".

Odlikovani su Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca „za nadahnute pjesme, revnost i brigu za majku crkvu i sastradalnu ljubav", posvjedočenu kroz pjesme "Dogodine u Prizrenu" i "Sviće zora", posvećene odbrani svetinja u Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji, javlja Sputnjik.

Orden je primio jedan član grupe jer ostalim članovima benda "Beogradski sindikat" juče nije dozvoljen ulazak u  Crnu Goru.

Uručenje priznanja Mitropolije crnogosko-primorske obavljeno je jutros nakon Liturgije u manastiru Miholjska Prevlaka, rečeno je u toj beogradskoj grupi.

Oni navode da je upravo dodjela ordena, ali i učestvovanje na litiji u podgoričkom naselju Stari Aerodrom bio povod zašto su se 22. februara uputili ka Crnoj Gori.

- Kako su tri člana grupe - Feđa Dimović, Blažo Vujović i Boško Ćirković vraćeni, kako sa graničnog prelaza Dobrakovo, tako i sa Podgoričkog Aerodroma, gramatu i orden je u ime grupe primio Aleksandar Protić -  jedini član koji je uspio da uđe u Crnu Goru – precizirali su.

Nakon uručenog priznanja Mitropolije bilo je planirano da članovi Beogradskog sindikata učestvjuu u Litiji, koja će danas u 16.30 časova krenuti sa podgoričkog Starog Aerodroma, kao i učešće na molebanu i litiji koja će u 19 časova proći ulicama Podgorice i završiti ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, gdje je i planirano premerno izvođenje pjesme „Sviće zora".

- Iako nam je izuzetno žao i nejasno zašto smo proglašeni za pretnju po nacionalnu bezbednost Crne Gore, ovom prilikom želimo da još jednom izrazimo podršku odbrani svetinja u Crnoj Gori, na način na koji to narod sve vreme čini - mirno i dostojanstveno. Naša namera nije bila da bilo koga ugrožavamo ili uznemiravamo, već da uzmemo učešća u najčistijem i najdostojanstvenijem građanskom skupu našeg vremena - zaključuje "Beogradski sindikat".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana