MCP: Aktuelni predsjednik Crne Gore još uvijek SPC označava kao državnog neprijatelja

Tanjug
Foto: Agencije

CETINjE- Mitropolija crnogorsko-primorska ponovila je danas poziv vjernicima i drugim ljudima dobre volje da izađu i na drugi krug predsjedničkih izbora, iskoriste pravo i odgovore na obavezu koju im propisuju Ustav i načela demokratskog društva, čuvajući svojim izborom principe odvojenosti i međusobnog uvažavanja Države i Crkve.

Iz Mitropolije je saopšteno da predsjednički izbori u Crnoj Gori, pored brojnih političkih tema, pokazuju otvorenu anticrkvenu kampanju onog kandidata koji je ujedno i aktuelni predsjednik države.

"Njegovi nastupi kao i govori njegovih promotera, Srpsku pravoslavnu crkvu još uvijek označavaju kao državnog neprijatelja, crkvene obrede kao nazadnu i prevaziđenu praksu, a očigledno je da i dalje pretenduju da sa državnih pozicija uređuju unutrašnje stvari Crkve. Sve se to kosi sa državnim Ustavom i utvrđenim dobrim običajima građanskog društva", poručuju iz MCP.

Ukazuju da je u posljednjih nekoliko godina, uz, kako navode, Božju pomoć, puno toga se promijenilo nabolje u odnosu Crkve i države Crne Gore.

"Međutim, krajnje necivilizovana retorika političara koji traži novi, zapravo treći, mandat od građana, unosi nemir i zebnju među sveštenstvom i vjernicima, da bi njegova svađalačka politika mogla vratiti podjele i dugotrajnu krizu u crnogorsko društvo. Uvjereni smo da je takva politika već prevaziđena, što će građani i potvrditi na predstojećim izborima", saopšteno je iz MCP.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana