Maslenikov: Neprijateljske aktivnosti Podgorice neće ostati bez odgovora

Srna
Foto: Agencije

PODGORICA - Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov ocijenio je da je velika greška zvanične Podgorice da šest diplomata u Ambasadi Ruske Federacije proglasi personama non grata, te poručio da najnovije neprijateljske aktivnosti Podgorice neće ostati bez odgovora.

"Nažalost, crnogorske vlasti, ne prvi put, za zadovoljavanje Zapada demonstriraju nezasitnu `borbu` sa nepostojećom prijetnjom od Rusije. Obično, ovakva se aktivnost povećava u zemlji uoči izbora. MIP Rusije dao je zvanični komentar povodom proglašenja skoro svih diplomata u Crnoj Gori personama non grata u kojem se ističe da ovakvim aktivnostima vlasti Crne Gore, izgleda, žele da demonstriraju svojoj javnosti kompetentnost i objektivnost aktuelne vlasti koja se splela u unutrašnjim intrigama i stalno balansira na ivici krize i privremenih izbora", rekao je Maslenikov.

On je istakao da nije prvi put da ovakve korake propraćuje i "fejk" neutemeljena kampanja špijunomanije u crnogorskim medijima.

Maslenikov je naveo da rad konzularnog odjeljenja Ambasade Rusije jeste obustavljen od 30. septembra na neodređeno vrijeme, jer je svim diplomatama koji su radili u konzularnom odjeljenju naloženo da napuste zemlju u roku od 72 sata.

"To znači da nećemo tokom nekog vremena moći da izdajemo vize državljanima Crne Gore koji žele da odu u posjetu Rusiji u trajanju dužem od 30 dana. Na period do 30 dana viza vašim državljanima za putovanja u Rusiju nije potrebna", rekao je Maslenikov.

On je dodao da niko ne zabranjuje Rusima da posjećuju Crnu Goru.

"Međutim, s obzirom na neprijateljsko ponašanje crnogorskih vlasti i uzimajući u obzir atmosferu neprijateljstva koja se produbljuje, prinuđeni smo da preporučimo sunarodnicima da kritički pristupaju planiranju svojih putovanja u ovu zemlju", rekao je Maslenikov za podgorički portal IN4S.

Šest ruskih diplomata u Crnoj Gori proglašeno je personama non grata, saopštilo je 29. septembra Ministarstvo inostranih poslova u Podgorici.

Iz Ministarstva su naveli da je riječ o diplomatama koje su obuhvaćene akcijom Agencije za nacionalnu bezbjednost, podstaknutom sumnjom da je više desetina crnogorskih i ruskih državljana sarađivalo sa ruskom tajnom službom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana