Malo jezero na zagrebačkom Bundeku gotovo presušilo

Tanjug
Malo jezero na zagrebačkom Bundeku gotovo presušilo

ZAGREB - Malo jezero na zagebačkom Bundeku je gotovo potpuno presušilo usled suše koja utiče na vodostaj reka i jezera, koji je sve niži.

U Malom jezeru ostalo tek nekoliko centimetara vode, a na pojedinim djelovima vidljivo je dno.

Jun i jul ove godine karakteriše veoma sušan period, koji prati istorijski niski vodostaj reka, a primer je vodostaj rijeke Save koji je samo 40 centimetara viši u odnosu na najniži zabilježen od kako je počelo mjerenje.

Suša pogađa i potoke, pa je, na primer, potok Vrapčak u Zagrebu potpuno presušio. Oliver Rajković, hidrolog iz DHMZ-a za zagrebačku N1 tv. kaže da je "definitivno suša i to prilična".

"Pamtimo 2003. i 2012. kao prilično sušne godine, a ove godine smo prekoračili ekstreme po nedostatku padavina i po trajanju sušnih perioda", kaže Rajković gostujući na N1.

Prema njegovim riječima, ova godina je klimatološki premašila i 2003. i 2012. godinu.

"Mesecima nema dobre kiše, a od padavina manjim od pet milimitera po kvadratnom metru nema koristi, one će ispariti, nestati, od njih biljke nemaju koristi”, rekao je.

Što se podzemnih voda tiče, Rajković kaže da su i oni mesecima na minimumu.

“Nama sada dolazi jesen i mora pasti nekakva kiša, ali podzemne vode reaguju sporije. Globalno gledano, minimumi podzemnih voda su ujesen, a ovo što se na leto događalo reflektovaće se najesen. 83 posto vodoopskrbe pitkom vodom je iz podzemnih voda”, rekao je Rajković. Komentarisao je i presušivanje Malog jezera na Bundeku i dodao da je Bundek povezan kroz šljunkasto tlo uz rijeku Savu.

"Ona je na niskim nivoima, dakle, Bundek se prihranjuje iz Save, reflektuje promenu vodostaja, ali činjenica je i da se korita reka menjaju, s vremenom. Sava produbljuje svoje korito, pa je i za očekivati da će stoga vodostaj na Bundeku u budućnosti biti manji, ali to ne znači da nema vode”, rekao je Rajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana