Мало језеро на загребачком Бундеку готово пресушило

Танјуг
Мало језеро на загребачком Бундеку готово пресушило

ЗАГРЕБ - Мало језеро на загебачком Бундеку је готово потпуно пресушило услед суше која утиче на водостај река и језера, који је све нижи.

У Малом језеру остало тек неколико центиметара воде, а на појединим дjеловима видљиво је дно.

Јун и јул ове године карактерише веома сушан период, који прати историјски ниски водостај река, а пример је водостај ријеке Саве који је само 40 центиметара виши у односу на најнижи забиљежен од како је почело мјерење.

Суша погађа и потоке, па је, на пример, поток Врапчак у Загребу потпуно пресушио. Оливер Рајковић, хидролог из ДХМЗ-а за загребачку Н1 тв. каже да је "дефинитивно суша и то прилична".

"Памтимо 2003. и 2012. као прилично сушне године, а ове године смо прекорачили екстреме по недостатку падавина и по трајању сушних периода", каже Рајковић гостујући на Н1.

Према његовим ријечима, ова година је климатолошки премашила и 2003. и 2012. годину.

"Месецима нема добре кише, а од падавина мањим од пет милимитера по квадратном метру нема користи, оне ће испарити, нестати, од њих биљке немају користи”, рекао је.

Што се подземних вода тиче, Рајковић каже да су и они месецима на минимуму.

“Нама сада долази јесен и мора пасти некаква киша, али подземне воде реагују спорије. Глобално гледано, минимуми подземних вода су ујесен, а ово што се на лето догађало рефлектоваће се најесен. 83 посто водоопскрбе питком водом је из подземних вода”, рекао је Рајковић. Коментарисао је и пресушивање Малог језера на Бундеку и додао да је Бундек повезан кроз шљункасто тло уз ријеку Саву.

"Она је на ниским нивоима, дакле, Бундек се прихрањује из Саве, рефлектује промену водостаја, али чињеница је и да се корита река мењају, с временом. Сава продубљује своје корито, па је и за очекивати да ће стога водостај на Бундеку у будућности бити мањи, али то не значи да нема воде”, рекао је Рајковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана