Linta: Vojnićeva se pravi da ne zna da je hrvatski službeni jezik u Vojvodini

Srna
Linta: Vojnićeva se pravi da ne zna da je hrvatski službeni jezik u Vojvodini

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da se predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić pravi da ne zna da je hrvatski jezik jedan od šest službenih jezika na području minimuma

Linta je pozvao Vojnićevu da javno zatraži od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska počne da poštuje sopstvene zakone i uvede srpski jezik u zvaničnu upotrebu u Vukovaru gdje je učešće Srba iznad zakonskog minimuma koji u toj zemlji iznosi čak 33,3 odsto.

On je u pisanoj izjavi pozvao Vojnićevu da javno zatraži od Plenkovića da Hrvatska konačno počne da poštuje zakonske obaveze prema preostalim Srbima, odnosno da se srpski jezik i ćirilica počnu upotrebljavati u praksi.

Linta podsjeća da se u Hrvatskoj u 23 lokalne samouprave u kojima Srbi čine više od trećine stanovništva, a u nekima i više od 90 odsto, ne poštuje njihovo zakonsko pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i pisma.

Riječ je o opštinama Dvor, Donji Kukuruzari, Krnjak, Vojnić, Vrginmost, Gračac, Donji Lapac, Plaški, Udbina, Vrhovine, Biskupija, Ervenik, Civljane, Kistanje, Borovo, Erdut, Jagodnjak, Markušica, Negoslavci, Šodolovci - Vukovar i Vrbovsko.

U većini od navedene 23 lokalne samouprave nisu postavljene dvojezične table na državnim i javnim institucijama i ni u jednoj od njih nisu postavljeni dvojezični nazivi naselja, opština i gradova, dodaje se u saopštenju.

Linta ističe da, s druge strane, u Srbiji hrvatski jezik ima status službenog jezika u Subotici iako je učešće Hrvata 10 odsto u ukupnom broju stanovništv, odnosno ispod zakonskog minimuma za lokalne samouprave.

On kaže da se protivi zahtjevu Vojnićeve za uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu u Somboru, gdje je, prema posljednjem popisu stanovništva, učešće Hrvata 8,33 odsto i opštinama Apatin 10,42 odsto i Bač 8,39 odsto, odnosno ispod zakonskog minimuma.

Linta objašnjava da Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma predviđa da lokalne samouprave uvode u zvaničnu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko nacionalna manjina ima najmanje 15 odsto stanovništva.

On napominje da je hrvatski službeni jezik u 11 naselja u kojima hrvatska manjina ima više od 15 odsto stanovništva, među kojima su i dijelovi grada Sombora i opština Apatin, Bač, Inđija, Sremska Mitrovica i Šid.

Prema Statutu AP Vojvodine iz 2009. godine, hrvatski jezik jedan je od šest službenih jezika u Vojvodini, pored srpskog, mađarskog, slovačkog, rumunskog i rusinskog jezika.

Linta ističe da je poznato da u Vojvodini živi svega 47.000 Hrvata ili 2,43 odsto, što je primjer pozitivne diskriminacije prema ovoj nacionalnoj manjini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana