Krivokapić: Te godine i ta proljeća su prošla

Tanjug
Krivokapić: Te godine i ta proljeća su prošla

PODGORICA - Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da savjetnik crnogorskog predsjednika i bivši direktor uprave policije Veselin Veljović predvodi Patriotsko-komitski pokret, koji je, kako je rekao, “svoj štab iz policije preselio u štab paralelnog organa”.

Krivokapić smatra da se sadašnja opozicija još ne miri da tim da je izgubila vlast.

Premijer poručuje i da državu niko nije pobijedio, ali i da je obaveza svih da pozovu svoje pristalice da prestanu sa okupljanjima.

“Vrata slobode i demokratije u Crnoj Gori su odškrinuta, ali to nije razlog da ovih dana prisustvujemo okupljanjima koja na određeni način krše tu slobodu, zaustavljajući slobodu nekih drugih, koji bi samo da se slobodno kreću. Demokratija podrazumijeva i proteste, ali ti protesti moraju biti u duhu demokratije, a to znači, bez poruka mržnje, šovinizma i isključivosti”, naveo je Krivokapić u saopštenju koje je prenio portal “CdM”.

On je dodao da “Crna Gora posljednjih dana sluša poruke koje nikada do sada u Crnoj Gori nisu bile prisutne, “a to su poruke podjela na došljake i domoroce, starosjedioce i izbjeglice”.

“Isto tako, slušamo prijetnje poslanika, 'puštanjem zvijeri iz kaveza', mnoge poruke mržnje, čak i nasilja, i na kraju ti isti, koji podstrekuju na nasilje, očekuju da se u Crnoj Gori desi, kako nam nameću, 'crnogorsko proljeće', aludirajući vjerovatno na Arapsko proljeće. Te godine i ta proljeća su prošla”, dodao je premijer.

On dodaje da “niko ne treba da brani Crnu Goru od Crnogoraca”.

“Posebnu pažnju bih usmjerio na prethodnu vlast, a sadašnju opoziciju koja ima odgovornost, jer se oni još ne mire sa tim da su izgubili vlast. Nemojte da vas brine to što oni koji su sve ostvarili u bezakonju i rukovođeni svojim interesima žele da Crne Gore dovedu u neko novo stanje u kom se oni najbolje snalaze, a to je stanje haosa i nereda”, rekao je Krivokapić.

Premijer Crne Gore naglašava da tim aktivnostima rukovodi Veljović, “koji je svoj štab iz policije preselio u štab paralelnog organa, koji rukovodi Komitsko patriotskim pokretom”.

“Znamo da ovo sve finansira organizovani kriminal u dosluhu sa političarima, jer oni na taj način čuvaju svoje interese. Zašto je to tako, zato što se korupcija svodi na nulu, a kriminal na najmanju moguću mjeru. Državu još niko nije pobijedio, neće ni danas, ni ubuduće”, izjavio je, između ostalog, Krivokapić.

Grupa građana koji traže neopozivu ostavku Krivokapića okupila se i u nedjelju u više crnogorskih gradova, protestujući u automobilskim kolonama.

Grupa građana pod nazivom “Crnogorsko proljeće” poručuje da ne pripadaju političkim partijama i interesnim grupacijama oko njih, javlja “CdM”, ali i dodaje da učesnici skupa nose crnogorske, komitske i NATO zastave, kao i krstaš barjak, “a iz automobila puštaju patriotske pjesme”.

Grupa građana koji podržavaju desničarski i nacionalistički Patriotsko-komitski pokret već danima po nekoliko sati dnevno blokira put Nikšić-Podgorica u mjestu Bogetići zbog najave Vlade da će usvojiti Prijedlog izmjena Zakona o sticanju državljanstva.

Tokom protesta i blokade puta Nikšić-Podgorica u mjestu Bogetići u četvrtak dogodio se incident, kada je dio demonstranata pokušao da spriječi službeni automobil Vlade, u kojem je bila kćerka premijera Zdravka Krivokapića, da nastavi put prema Podgorici.

Građani koji protestuju traže da se procesuira vozač službenog automobila koji je učestvovao u incidentu, da se zbog toga premijer Krivokapić javno izvini, kao i da Vlada povuče Prijedlog izmjena Zakona o sticanju državljanstva, prenosi “RTCG”.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana