Krivokapić: Rasvijetliti ubistvo Jovanovića i napade na novinare

Srna
Foto: Arhiva

PODGORICA- Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da nerasvijetljeno ubistvo glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića predstavlja veliku mrlju za cijelo društvo i da će Vlada insistirati da se rasvijetle svi slučajevi napada na novinare.

Krivokapić je za "Dan" povodom Dana novinara Crne Gore, koji se obilježava 23. januara, izjavio da se u Crnoj Gori do sada nije moglo govoriti o slobodi medija zbog svih napada na novinare koji su profesionalno obavljali svoj posao.

"Sloboda medija jedan je od prioriteta Vlade, koja će raditi na poboljšanju ambijenta u kojem novinari u Crnoj Gori djeluju. Zato je ovaj datum važan da se podsjetimo koliko su slobodni mediji važni za nas kao građane ove države", istakao je Krivokapić.

On je naveo da se ne mogu zaboraviti ni druga nedjela protiv novinara, među kojima je i napad na Oliveru Lakić.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović ocijenio je da postoji utemeljena zabrinutost u pogledu slobode izražavanja i medijskog ambijenta u kojem su zabilježeni određeni pomaci u istragama slučajeva napada na imovinu medija, dok ostaju nerasvijetljeni najteži napadi na novinare, prije svega ubistvo Jovanovića.

Sekulović je za "Dan" rekao da su sloboda govora i nezavisnost medija jedan od glavnih pokazatelja demokratskog društva i države koja počiva na vladavini prava.

On je rekao da sistem mora garantovati bezbjednost novinara i efikasno reagovati na sve napade na njihov integritet.

Glavni i odgovorni urednik "Dana" Duško Jovanović ubijen je 27. maja 2004. ispred redakcije ovog lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana