Krivokapić: Nije crkva u temelju aktuelne vlade

Srna
Foto: GS

BUDVA - Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je na Forumu 2BS (Tu bi sikjur) u Budvi da nije tačno da je Srpska pravoslavna crkva u temelju aktuelne Vlade i istakao da za 10 mjeseci rada njegovog kabineta neko namjerno postavlja pitanja o Crkvi.

"Mi smo se bavili nasljeđem, a to je vezano za jedan vrlo nekorektan zakon, kojim se nije htjelo ništa, osim da se ugrozi imovina Srpske pravoslavne crkve", rekao je Krivokapić. Komentarišući analizu o ruskom uticaju u Crnoj Gori, Krivokapić je rekao da ono sa čim je upoznat nije tako zabrinjavajuće kao što neko predstavlja kroz medije, te dodao da Podgorica nikad nije bila bliža NATO-u i EU.

On je poručio da strani uticaji nisu nastali za vrijeme aktuelne Vlade, kao i da su se dešavali naročito intenzivno od 2006. godine. Premijer je rekao da je neko namjerno napravio dualnost i produbljivao podjele na ovim prostorima.

"Čujem da je demokratija minimizirana, a ona nikad nije bila izraženija", rekao je Krivokapić i dodao da neko namjerno u Crnoj Gori nameće sindrom netolenrantnosti, nekažnjivosti i neodgovornosti. Krivokapić je istakao da je po preuzimanju vlasti zatekao slabu državu i institucijama, a radi na toma da izgradi jaku Crnu Goru, čije institucije su okrenute sa građanima.

Crnogorski predsjednik na istom skupu je ocijenio da je aktuelna Vlada "nefunkcionalna i da je treba smijeniti". "Vlada nije mogla biti funkcionalna jer imate pješadiju srpskog svijeta u parlamentu", rekao je Đukanović. On je istakao da su jedini izlaz iz ovakvog stanja vanredni parlamentarni izbori.

Đukanović je rekao da je u regionu posljednjih pola godine promijenjena ključna tema - nekad su to bile evropske integracije, a sada je stabilnost, koja je ugrožena u Crnoj Gori. On je ukazao da tamo gdje nije bilo dovoljno EU i NATO-a, svoje mjesto su dobile treće zemlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana