Kraus:Dolazili smo u Jasenovac da bi postigli dogovor, ali dogovora nema

Tanjug
Kraus:Dolazili smo u Jasenovac da bi postigli dogovor, ali dogovora nema

JASENOVAC - Predsjednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus, koji danas nije učestvovao u službenom protokolu u obilježavanju 79. godišnjice sjećanja na žrtve Jasenovca, istakao je da su dvije godine dolazili u Jasenovac da bi postigli dogovor, ali da do dogovora nije došlo.

-Mi smo dvije godine za redom dolazili ovdje da se nešto dogovorimo. U godinu dana nije bilo nikakvog dogovora. Kao što znate, Hrvatska je predsjedavala Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) godinu dana, a u tih godinu dana osim potpisivanja deklaracija konačnog dogovora oko bloka 17 u Aušvicu, što nije samo pitanje Hrvatske, nego međunarodnih dogovora bivših nasljednica Jugoslavije, nije gotovo ništa učinjeno - rekao je Kraus novinarima, prenijela je Hina. 

To što su mijenjani nazivi ulica dobijenih prema imenima ustaških oficira po gradovima, dodao je on, učinjeno je tako što diplomatski izaslanici Izraela “nisu htjeli da dijele medalje dok se ne maknu ulice ili smo pritiskali mi državu, a ona nije učinila ništa”. 

Kraus je naveo kako je “vrhunac svega” bio sastanak u Ministarstvu kulture prije mjesec dana oko dogovora za komemoraciju, kada je bilo postavljeno pitanje vezano za revizije teksta na panou koji će biti postavljen u Jasenovcu.

-Postavio sam pitanje zašto i ko je to učinio - bez odgovora. Nakon toga sam tražio da dobijemo pismeno odgovor, koji nismo dobili, i poslao sam ponovno, nakon 14 dana, imejl da čujemo o čemu se radi, bez odgovora - rekao je Kraus i dodao da je konačno na sastanku u Karlovcu, čovjek iz ministarstva koji je predsjedavao tom susretu, izjavio da nema dozvolu da kaže ko je to uradio uz obrazloženje da mora da pita one koji su radili reviziju.

-Na to sam ostao bez riječi - objasnio je Kraus.

Upitan hoće li se ikad stvari promijeniti i postići ono ključno što traži - zabranu ustaškog pozdrava, odgovorio je da to nije samo pitanje Jevrejske opštine Zagreb, već svih žrtava koje su stradale po rasnim zakonima ili zbog nacionalnosti. Istakao je i da je i ove godine 10. april, kada je osnovana NDH, ponovno slavljen u Splitu, bez reakcije vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana